Explorail moet spoorwegonderhoud innoveren

Leestijd: < 1 minuten

Henk Klomp

STW en Prorail roepen de hulp van de wetenschap in om het intelligente spoor van de toekomst te ontwerpen. Voor een fundamenteel nieuwe aanpak van het spoorwegonderhoud is twintig miljoen euro beschikbaar.

‘Prorail verzamelt heel veel data over de toestand van het spoor’, licht projectleider Frank Karelse van STW toe. ‘Die data is echter verspreid over de hele organisatie. Daarbij ligt de taak van innovatie nu vooral in de handen van de managers en minder in die van technologen. Nu trekken veel te vaak onderhoudsmonteurs met een busje eropuit voor onderhoud, terwijl er niets mis is.

 

Nederland heeft het drukst bereden spoorwegnet in de wereld. Het wordt steeds lastiger zulke onderhoudsactiviteiten in te plannen. We willen een veel slimmer systeem dat valspositieven er zelf uitfiltert. We moeten daarvoor ontologische systemen ontwerpen die meetdata van allerlei aard aankunnen en kunnen verwerken tot bruikbare informatie.’

 

De projecten van Explorail moeten op de langere termijn leiden tot een spoor dat zich veel efficiënter laat onderhouden.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: