Europese staalindustrie in spagaat

Leestijd: 2 minuten

Gerald Schut

De Europese staalindustrie heeft nog drie tot vijf jaar om drastisch te gaan vergroenen. ‘Als het later wordt liggen we uit de race.’ Dat zegt Suzana Carp, directeur political strategie van de Noorse ngo Bellona Europa, die inzet op decarbonisatie van de industrie, tegen de Brusselse nieuwssite Politico.eu. De sector zit klem tussen de doelstelling van de Europese Green Deal om in 2050 klimaatneutraal te zijn enerzijds en de behoudzuchtige op louter kostenreductie gerichte koers van het afgelopen decennium, waarin aan (gratis) emissierechten na de economische crisis destijds geen gebrek was. Ondertussen werkt de Chinese overheid aan een nieuw Vijf Jarenplan om alle Chinese staalfabrieken, die de helft van de wereldwijde productie verzorgen, om te bouwen naar elektrische boogovens en het aandeel gerecycled schroot te verhogen. Het Japanse Nippon Steel en het Zuid-Koreaanse Posco (de nummers 3 en 5 van de wereld) willen in 2050 net zero zijn

De kwestie roept vraagtekens op over de toekomst van de hoogovens van Tata Steel in IJmuiden, nu het Zweedse SABB heeft laten weten af te zien van aankoop, omdat het denkt dat IJmuiden niet te integreren is in de groene plannen van het bedrijf. Het werkt namelijk aan het innovatieve Hybrit proces en is goed voor 3% van de Europese staalproductie.

Arcelor Mittal, de grootste staalfabrikant van Europa en de wereld, wil ook in 2050 net zero zijn maar denkt dat elektrificatie in de komende 10 jaar niet rendabel is en wil inzetten op ‘Smart Carbon’ waarbij kleine hoeveelheden waterstof in de hoogoven gebruikt worden of biomassa gebruikt wordt in plaats van cokes.

Van de 160 Mton staal die jaarlijks in Europa geproduceerd wordt, komt 40% uit elektrische boogovens. De rest komt uit de traditionele hoogovens die ervoor zorgen dat de staalindustrie goed is voor 7 tot 9% van de wereldwijde CO2-emissies. De meest efficiënte hoogoven stoot 1,9 ton CO2 per ton staal uit. De emissie van elektrische boogovens ligt 80% lager. Bij productie van staal uit gerecycled schroot liggen de emissies ook ruim 85% lager. Daar liggen nog volop mogelijkheden voor verbetering, aangezien de EU in 2019 nog bijna 22 Mton schroot exporteerde.

Lees ook

Nieuwsbrief