Europees weermodel wint van het Amerikaanse

Leestijd: < 1 minuten

Teake Zuidema

De Amerikaanse National Weather Service gebruikt zes verschillende computermodellen om de richting en kracht van orkanen te voorspellen. Vrijwel alle Amerikaanse media melden dat bij de recente orkaan Joaquin alleen het model van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) twee dagen van te voren correct voorspelde dat deze storm Amerika niet zou raken maar zou afzwaaien naar de Atlantische Oceaan.

De New York Times, de Washington Post, National Geographic en Scientific American herinneren hun lezers eraan dat het Europese model ook als enige correct de desastreuze ontwikkeling van superstorm Sandy in 2012 voorspelde. Hoe is dat mogelijk?

De weersdeskundige van de Washington Post schrijft: ‘Statistieken maken duidelijk dat het Europese model beter is. Het maakt gebruik van krachtiger computers, opereert met betere modellen en heeft een superieur systeem voor het verzamelen en invoeren van data.’ Het gevolg is dat het Europese model vooral bij extreme weersomstandigheden, zoals orkanen, betere voorspellingen geeft dan het Amerikaanse Global Forecast System (GFS).

Het Amerikaanse National Weather Forecast doet momenteel wel grote investeringen om de kracht van zijn supercomputers met een factor tien te vergroten. De doorslaggevende factor bij correcte voorspellingen is volgens Scientific American echter de manier waarop data worden verzameld en ingevoerd om 3d-modellen van de atmosfeer te maken. 

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: