Energieconcern Engie verkoopt kolencentrale op Rotterdamse Maasvlakte

Leestijd: 2 minuten

Redactie

Engie heeft haar aandelen van de kolencentrales in Rotterdam en Duitsland verkocht aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Riverstone. De reden voor de verkoop is dat Engie graag wil overstappen van vuile naar schone energievormen. De schuld van Engie daalt met 200 miljoen euro door deze verkoop.

Het is niet bekend voor welk bedrag Riverstone de kolencentrales heeft gekocht. Ook de reden van de aankoop is nog niet duidelijk geworden. Het kabinet heeft namelijk besloten dat op termijn alle Nederlandse kolencentrales worden gesloten. De Engie-kolencentrale op de Maasvlakte moet uiterlijk in 2030 dicht. De Amsterdamse Hemwegcentrale moet in 2020 haar deuren sluiten en de de Amercentrale in Geertruidenberg zal in 2025 sluiten. Dat deze kolencentrales moeten sluiten, wil echter niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk verdwijnen. De eigenaren willen namelijk overstappen op biomassa. Voor de Rotterdamse kolencentrale heeft Engie een aantal maanden geleden subsidie aangevraagd voor de verbranding van biomassa. Mogelijk gaat Riverstone als nieuwe eigenaar daar gebruik van maken. Biomassa is energie die wordt opgewekt uit de verbranding van organische materialen. Denk hierbij aan hout, gft-afval, plantaardige olie en mest.

Engie wil de komende jaren miljarden euro’s investeren in windmolens en zonnepanelen. Zo is het energiebedrijf al in het bezit van een windmolenpark op de Noordzee. Ook heeft ze een aantal waterkrachtcentrales in Frankrijk. Daarnaast is het ook mogelijk om samen te investeren in zonne-energie. Zo is het bedrijf nu bezig met de realisatie van het grootste zonnepark van Flevoland. Het zonnepark, dat wordt gevestigd in Lelystad, wekt straks genoeg zonne-energie op voor ruim 10.000 huishoudens. Voor 25 euro kan men een zonnedeel kopen. Over het zonnedeel krijgen de eigenaars jaarlijks rendement uitgekeerd op basis van de productie van het zonne-energieproject. Dit krijgen zij als rente uitgekeerd op hun bankrekening of ze krijgen dit als korting op de energierekening. Niet alleen Engie stapt over op groene energie, ook andere energieleveranciers investeren steeds meer in duurzame energiebronnen.

Duurzame energie wordt steeds belangrijker in Nederland. De overheid wil dat Nederlandse huishoudens uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn. Dat betekent dat we op een andere manier ons huis moeten verwarmen en moeten koken. Biomassa, aardwarmte, zon en wind zullen de belangrijkste, duurzame energiebronnen worden. Het grootste gedeelte van onze elektriciteit wordt momenteel nog opgewekt in kolencentrales. Steenkool is een goedkope maar helaas ook een vervuilende fossiele brandstof. Daarom gelden er tegenwoordig strenge eisen voor kolencentrales. Deze strengere eisen hebben ervoor gezorgd dat Nederland al een aantal kolencentrales heeft gesloten. De kolencentrales die nog open zijn, zijn de modernste centrales van Europa. Zij stoten zo min mogelijk CO2 uit. Als de kolencentrale toch te veel CO2 uitstoot, dan moet de eigenaar van de kolencentrale een aantal aanpassingen doorvoeren. Bijvoorbeeld door biomassa te verbranden en op deze manier elektriciteit en warmte opwekken.

Lees ook

Nieuwsbrief