Energie uit golven

Leestijd: 2 minuten

Mischa Brendel

Eind vorige maand presenteerde een groep studenten van de TU Delft op het Design Synthesis Exercise Symposium 2010 hun ontwerp van een golf-energie-omzetter: een machine die elektriciteit wint uit golven.

Het ontwerp van de Gyroscopic Wave Energy Converter (GWEC) was onderdeel van een eindbachelor-project van tien studenten van de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek. In totaal waren er 22 groepen van tien studenten die allen een project kregen dat zij moesten uitwerken. De opdracht was een apparaat te ontwerpen dat energie op kan wekken uit oceaangolven.

De GWEC won de derde prijs. De golf-energie-omzetter bestaat uit drie belangrijke onderdelen (zie afbeelding).

 

De ‘shell’, het omhulsel dat in direct contact staat met de golven. De golven veroorzaken een deining van het druppelvormige lichaam. De studenten kozen bewust voor deze druppelvorm; in de jaren ’70 is aangetoond dat deze vorm de meest efficiënte is om energie van golven om te zetten in een roterende beweging. Dat gebeurt in de shell en wordt bewerkstelligd door het Power Take Off system (PTO). Het belangrijkste onderdeel van het PTO is een gyroscoop, die het principe van precessie gebruikt om met de energie van de deinende beweging een schijf te versnellen. Deze versnelling wordt omgezet in elektriciteit door een generator op de as van de schijf.

 

Lees verder onder de afbeelding

Knikkende bewegingen worden omgezet in draaiende, waarmee elektriciteit wordt opgewekt (beeld:

Arian Khamooshian)

 

De GWEC wordt op zijn plaats gehouden met een speciaal ankersysteem, waardoor het apparaat netjes op zijn plaats blijft liggen. De effectiviteit van de GWEC wordt niet beperkt door eb of vloed, omdat de kabels die het ankersysteem vastzetten aan de zeebodem een bepaalde speling hebben.

 

Om een demonstratiemodel van de GWEC te ontwikkelen, hebben de studenten 20.000 euro nodig. Twee afdelingen hebben al bekendgemaakt dit te willen financieren: het Institute for Applied Sustainable Science, Engineering and Technology (Asset), het instituut van prof. Wubbo Ockels aan de faculteit Lucht- en ruimtevaarttechniek en de afdeling Aerospace Materials & Composites, onder leiding van dr. Tahira Ahmed.

 

'Momenteel wordt het project gefinancierd door de TU Delft om een demonstratiemodel te ontwikkelen', vertelt Arian Khamooshian, een van de studenten die verder werkt aan het project. 'Maar als we in een later stadium dit product op de markt willen brengen, dan hebben we zeker investeerders nodig. Ook zijn we altijd op zoek naar mensen die mee willen werken aan het project.'

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required