Endovasculair navigatiesysteem

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

  • Realtime 3d-beelden
  • Minder contrastvloeistof

Dankzij nieuwe software ontwikkeld door Philips kunnen chirurgen gemakkelijker vaataandoeningen bij patiënten behandelen, terwijl er tegelijkertijd minder contrastvloeistof nodig is. Philips ontwikkelde een navigatiesysteem dat vaatchirurgen gedetailleerde 3d-beelden oplevert van het endovasculaire stelsel van patiënten.

Hiervoor wordt, net als gewoonlijk, echografie gebruikt, maar de Philips-software genaamd VesselNavigator gebruikt ook de informatie van ct (computertomografie)- of mra (magnetic resonance angiography)-beelden die gemaakt zijn vóór de operatie om tijdens de ingreep gedetailleerde, realtime beelden van het endovasculaire stelsel te produceren.

Vooraf aan de chirurgische ingreep moet de vaatchirurg enkele oriëntatiepunten vaststellen, waarna de Philips-software de beelden van de eerder gemaakte scans kan combineren met één röntgenfluoroscopiebeeld dat aan het begin van de ingreep wordt gemaakt.

Momenteel moeten vaatchirurgen bij het repareren van een aneurysma (een plaatselijke verwijding van een deel van de aorta die zonder snel ingrijpen kan leiden tot scheuren) tijdens de ingreep vaak vertrouwen op diverse beelden vanuit verschillend perspectief van de slagaders in de buik van de patiënt, om zo een stent in de aorta te kunnen plaatsen op de plaats van het aneurysma. Niet alleen levert VesselNavigator volgens Philips duidelijker beelden op, waarbij de vaatchirurg deze kan bekijken vanuit elke gewenste hoek, maar in tegenstelling tot de gangbare procedure is er ook veel minder contrastmiddel nodig. Dit contrastmiddel maakt het endovasculaire stelsel van de patiënt beter zichtbaar, maar is ook giftig voor de nieren, waardoor patiënten met een nieraandoening deze chirurgische procedure überhaupt niet mogen ondergaan.

Philips heeft de software al in klinisch onderzoek getest in het Universitair Ziekenhuis Keulen en in het Universitair Ziekenhuis in Gent. Dit onderzoek toonde aan dat er 70 % minder contrastmiddel nodig is tijdens de ingreep en dat de duur van deze ingreep met 18 % wordt verkort.

Lees ook

Nieuwsbrief