Emmen heeft eerste biologisch afbreekbare kunstgrasveld ter wereld

Leestijd: < 1 minuten

Mark van der Heijden

Pupillen van EHS’85 in Emmen voetballen komend seizoen op het eerste biologisch afbreekbare kunstgrasveld ter wereld. Het zogeheten GreenMaxx veld wordt gemaakt van biologisch afbreekbare polymeren die zijn ontwikkeld door Senbis Polymer Innovations uit Emmen.

Voor de ontwikkeling van het veld Senbis werkt samen met ingenieursbureau Sweco, sportveldenbouwer AnteaSport, kunstgrasproducent Edel Grass en garenleverancier TenCate. Bij EHS’85 wordt getest of het veld in de praktijk voldoet aan de eisen. De proef wordt ondersteund door de gemeente Emmen en de provincie Drenthe.

Het veld zal als elk ander kunstgrasveld ongeveer tien jaar mee moeten gaan. Daarna kan het worden gerecycled of op de composthoop. Door bacteriën en schimmels zal het veld daar binnen een paar weken zijn verdwenen.

Senbis ontwikkelde in 2018 al in samenwerking met de vijf genoemde partners een biologisch afbreekbare kunstgraskorrel, GreenFill. Deze korrel is nu grootschalig beschikbaar. De biologisch afbreekbare materialen voorkomen microplasticvervuiling rondom sportvelden. In Nederland liggen 3500 kunstgrasvelden.

 

Lees ook

Nieuwsbrief