Elektrische deelfiets opladen met speciale stoeptegel

Leestijd: 2 minuten

Elektrische fietsen kunnen in Arnhem draadloos worden opgeladen. Door het fietsstandaard van de fietsen van deelfietsverhuurder Bondi op een speciale oplaadtegel te zetten, worden deze fietsen opgeladen.

Draadloos opladen via de oplaadtegel gaat via inductie, waardoor er geen bewegende of uitstekende onderdelen aan het systeem zitten. De fietsen maken daarvoor gebruik van een laadtegel en laadstandaard van TILER, een start-up vanuit de TU Delft.

“Deelfietsaanbieders gaan nu op pad om lege batterijen van fietsen te wisselen”,  zegt Christiaan van Nispen, een van de oprichters van TILER. “Dat is een erg kostbare operatie die met TILER niet meer nodig is. Het doel is een heel TILER-netwerk te creëren waar naast de elektrische fiets bijvoorbeeld ook bakfietsen en scooters van alle verschillende aanbieders geladen kunnen worden.”

Het idee voor TILER ontstond nadat Van Nispen voor een Duits energiebedrijf in de Verenigde een infrastructuur voor het opladen van elektrische auto’s had opgezet. “Het zat me altijd dwars dat het laden van die moderne voertuigen met een ouderwetse kabel ging. Het plaatje paste niet. Futuristische technologie, en dan zo’n snoer erbij”, zei hij vorig jaar tegen de TU Delft.

TILER zal zich echter niet richten op het draadloos laden van auto’s. “We richten ons nu vooral op elektrische (deel)fietsen, maar daar willen we ook elektrische scooters en cargobikes aan toe gaan voegen. Elektrische auto’s zijn technisch een uitdaging, vanwege de vele kilowattuur die de accu’s vragen, en uiteindelijk past dat ook niet binnen onze visie. We geloven dat voor het verplaatsen binnen steden kleinere voertuigen de toekomst zijn.”

Lees ook

Nieuwsbrief