Eigen waterzuivering voor bedrijven

Leestijd: < 1 minuten

Thomas van de Sandt

  • 3,5 miljoen m3 per jaar
  • Specifieke samenstelling
  • Hergebruik als proceswater

Frisdrankproducent Coca-Cola, Fujifilm, geur- en smaakstoffenproductent IFF en aardappelverwerker Agristo bouwen samen met Cofely een eigen afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) op het terrein van Fujifilm in Tilburg. Dit zorgt voor een veel efficiëntere behandeling van het afvalwater en een ontlasting van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van waterschap De Dommel (Tilburg-Noord), vertelt Rob van Gils van Cofely, het bedrijf dat naast ontwerper en bouwer van de zuiveringsinstallatie, tevens de eigenaar ervan wordt.

‘Door deze stap heeft de rioolwaterzuiveringsinstallatie weer voldoende capaciteit om tientallen jaren vooruit te kunnen. Bovendien kan het afvalwater van de bedrijven beter bij de bron worden aangepakt, omdat de samenstelling zeer specifiek is, met veel suikers, vetten, nitraten en organische stoffen. Deze verontreinigingen zijn complementair, in de zin dat ze helpen bij het verwijderen van elkaar. Zo zorgt suiker voor de groei van bacteriën die weer andere verontreinigingen consumeren.’

De bedrijfszuivering, die straks 3,5 miljoen m3 water per jaar kan verwerken, kan daarom zeer energiezuinig en met een minimum aan toegevoegde chemicaliën draaien. De zuivering gebruikt bovendien een duurzame en energiezuinige bellenbeluchting, waarbij ook energiezuinige blowers worden ingezet. Daarnaast is door Cofely zoveel extra automatisering en intelligentie ingebouwd, dat door fine-tuning steeds het optimale zuiveringsresultaat wordt verkregen.

Dankzij een nafiltratie met superfijne membranen is het effluent zelfs schoner dan het oppervlaktewater waarin het wordt geloosd. Er zijn ook plannen om dit heldere water opnieuw te gebruiken als proceswater in de fabriek. ‘Twee van de vier bedrijven hebben hiervoor al een retourleiding aangelegd’, aldus Van Gils.

Eind juli 2016 moet de nieuwe awzi worden opgeleverd. ‘Dan gaan we eerst een tijd proefdraaien en dan kijken we eind 2016 of we aan de slag gaan met warmteterugwinning en slibvergisting om er ook een energiefabriek van te maken.’

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: