Efficiënte regeling ‘geheim’ plasma-luchtzuivering

Leestijd: < 1 minuten

Joop Wenstedt

  • 50 % zuiniger
  • Vrije radicalen

Tom Huiskamp promoveerde onlangs cum laude aan de TU/e op een nieuwe spanningsbron die luchtzuiveringssystemen efficiënter laat werken. De vinding maakt het mogelijk om hetzelfde resultaat te behalen met slechts 50 % van de energie van traditionele systemen. ‘De huidige methodes zijn inefficiënt en daardoor duur’, aldus Huiskamp. ‘Daardoor is toepassing in fabrieken of bijvoorbeeld varkensstallen nog niet rendabel. Maar met deze nieuwe methode zou het wel kunnen.’

Zijn plasma-luchtzuivering werkt als volgt. In een reactor wordt met hoogspanning een vonk veroorzaakt, waardoor plasma ontstaat waarin vrije radicalen worden gevormd. De vrije radicalen reageren met de vervuilende stoffen in de lucht, waardoor die onschadelijk worden gemaakt. ‘Met plasma de lucht zuiveren is niet nieuw, maar met deze methode gaat het stukken efficiënter’, aldus Huiskamp.

Het nieuwe principe waarop Huiskamp zijn methode heeft gebaseerd, gaat om het variëren van de pulsduur tussen 0,5 en 10 ns en het heel snel opvoeren van de spanning, namelijk binnen 200 ps. Het geheim van de nieuwe methode is het nauwkeurig kunnen regelen van de tijdsduur en pulshoogte. Huiskamp: ‘Op deze manier voorkomen we dat er allerlei ongewenste processen op gang komen die energie gebruiken. Wij hebben het principe nu zo ingericht dat we de beschikbare energie zo nuttig mogelijk toepassen.’ De puls kan worden gevarieerd tussen de 3 en 50 kV, de gebruikelijke spanning is in de praktijk zo’n 30 tot 40 kV.

Er zijn al twee bedrijven die interesse hebben om de Eindhovense vinding te gaan gebruiken. Eén daarvan richt zich met name op het toepassen van grondzuivering, maar het is nog niet duidelijk of het de nieuwe technologie zal inzetten. De ander – dat al luchtzuiveringsapparatuur produceert – wil de nieuwe methode gaan toepassen in nieuwe producten.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: