Efficiënte micro-wkk voor huishoudens

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

De Nederlandse fabrikant Micro Turbine Technology BV (MTT) start in april met veldtesten van een microgasturbine voor kleine bedrijven en particuliere huishoudens: de EnerTwin levert zowel elektrische als thermische energie. Hiervoor werkt MTT op het gebied van de verbranding samen met de TU/e en het Duitse DLR. De samenwerking met de TU/e leidde halverwege vorig jaar tot een nieuwe verbrandingsinstallatie, waarop patent is aangevraagd.

‘Vanaf medio april dit jaar wordt het systeem gebruikt voor veldtesten, uitgevoerd met diverse energiebedrijven, Stadtwerke en energie-onderzoeks­instituten in Nederland en Duitsland’, vertelt Willy Ahout, directeur van MTT. ‘We werken onder andere samen met E.ON Benelux, EnTrance van de Hanzehogeschool Groningen, GasTerra en Gasunie, Stadtwerke Bielefeld en Stadtwerke Dresden.’

Het DLR richt zich ook op de verbranding in de turbine: het onderzoeksinstituut wil werken naar een verbrandingsinstallatie die is gebaseerd op het principe van een vlamloze oxidatie (FLOX). Bij deze verbrandingstechniek worden brandstofgas, teruggevoerde uitlaatgassen en lucht zo met elkaar gemengd dat er een vlamloze en zeer gelijkmatige verbranding plaatsvindt.

Ook wil het DLR de microgasturbine combineren met een hogetemperatuurbrandstofcel, specifiek een solid oxid fuel cell (SOFC). ‘Deze twee elementen vullen elkaar ideaal aan’, aldus DLR-projectleider dr. Andreas Huber. ‘We verwachten een elektrisch rendement van 60 % of meer, wat momenteel slechts met de modernste gas- en stoomkrachtcentrales haalbaar is. Deze bevinden zich echter in een geheel ander vermogensbereik van meer dan 500 MW.’ Het hybride systeem van het DLR moet een rond de 30 kW elektrisch en tussen de 12 en 14 kW thermisch vermogen leveren.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required