Eerste stap naar contactloos braille

Leestijd: 2 minuten

Gerald Schut

Onderzoekers van de Duitse universiteit van Bayreuth presenteren een model, waarmee blinden contactloos braille kunnen lezen: de HaptiRead. Volgens de onderzoekers kan het systeem nuttig zijn in de publieke ruimte waar spraak te privacygevoelig is en hygiëne belangrijk, bijvoorbeeld bij pinautomaten en ziekenhuizen.

De HaptiRead gebruikt de bestaande Ultraleap ($ 5.000) voor haptische communicatie. Daarmee worden voor de huid waarneembare ultrasone golfjes verstuurd. Proefpersonen ontvingen de golfjes op hun handpalm in plaats van hun vingertop.

Het braille-alfabet bestaat uit karakters van maximaal 6 puntjes. In het onderzoek werden alleen vereenvoudigde karakters van maximaal 4 puntjes gebruikt. Na vier trainingssessies slaagden 11 proefpersonen erin om karakters met een nauwkeurigheid van 88% voor de optimale leesmethode (puntje per puntje) te herkennen. Om de herkenning te vereenvoudigen werden per puntje verschillende frequenties tussen de 100 en 200 Hz gebruikt met 3 cm afstand tussen de puntjes.

Volgens hoofdonderzoeker Viktorija Paneva is de nauwkeurigheid van de methode relatief hoog vergeleken met andere methodes, zeker methodes die nog onder ontwikkeling zijn.

De leessnelheid van braille (150 woorden per minuut)  is doorgaans half zo hoog als die van reguliere lezers (300 woorden per minuut). In het onderzoek duurde het 7 seconden om vereenvoudigde braille-karakters te herkennen. Volgens Paneva kwam dat doordat onderzoekers steeds pas een nieuwe letter verstuurden op het moment dat de vorige door een proefpersoon herkend was.

De belangrijkste zorg die (met name oudere) proefpersonen uitten, was dat ze niet snel met de gebruikersinterface zouden leren omgaan.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required