Eerste MET Event is een groot succes

Leestijd: 2 minuten

redactie

Hoe halen we stabiele duurzame energie uit zee? Hoe varen schepen op termijn 100 procent duurzaam? En wat gebeurt er straks in onze zeehavens als er geen vraag meer is naar kolen en aardolieproducten? Deze vragen stonden centraal tijdens het Maritieme Energie Transitie (MET) Event op 15 maart.

In het sfeervolle VNAB gebouw aan de Boompjes in Rotterdam kwamen zo’n 180 professionals uit de maritieme maakindustrie, de offshore wind industrie en de Nederlandse zeehavens bijeen om een concreet pad uit te stippelen waarlangs de energietransitie in deze sectoren moet gaan plaatsvinden.

In een inspirerende keynote speech sprak Tore Longva, principle consultant bij DNV GL, over de scenario’s die moeten leiden naar een koolstofneutrale toekomst in de scheepvaart. Grofweg zijn er twee mogelijkheden: een drastische reductie van de vaarsnelheid en de overstap naar alternatieve brandstoffen. De eerste optie stuit op groot verzet van reders. 

De tweede optie biedt meer perspectief. “Overstappen op LNG helpt, maar niet veel. Waterstof kost veel energie om te maken. Aan biobrandstoffen kleven in hun huidige vorm veel bezwaren. Een andere mogelijkheid zou synthetische diesel zijn, met zonne- of windenergie als bron. Uiteindelijk denk ik dat we een combinatie van alle denkbare oplossingen nodig zullen hebben”, aldus Longva.

In de sessie ‘Offshore Wind en beyond’ werd verder gekeken dan de huidige manier van het installeren van offshore wind fundaties. Edwin van de Brug, regiomanager bij Van Oord Offshore Wind Projects, ging onder meer in op de ombouw van een offshore wind installatieschip Aeolus, dat nu klaar is voor het installeren van een nieuwe generatie offshore windturbines.

Roderique van Erp, product specialist Offshore Wind bij Boskalis, liet zien hoe waterbouwers door het drijvend installeren van offshore wind fundaties nog efficiënter windparken op zee kunnen bouwen, zodat de sector straks zonder enige vorm van subsidie kan bestaan.

Frank Wester, offshore specialist bij elektriciteitsbeheerder TenneT, ging onder meer in op de plannen voor het aansluiten van windturbines en offshore windparken op één of meer ‘energie-eilanden’ in de Noordzee.

Voor de grote zeevaart zijn voorlopig geen 100% duurzame oplossingen beschikbaar, maar volgens Chris Kornet, CEO van Concordia Group die veel binnenvaartschepen bouwt, is duidelijk wat er moet gebeuren: “We moeten stoppen met verbranden.” Kornet rekende voor dat een binnenvaartschip dat op vaste routes in het ARA-gebied (Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen) vaart op korte termijn prima met batterijen of brandstofcellen kan worden uitgevoerd.

Een soortgelijke berekening, maar dan voor de veerdienst tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog van Walter van der Pennen, business development manager bij batterijleverancier EST Floattech, leidde tot de conclusie dat de volgende veerboot van Wagenborg passagiersdiensten waarschijnlijk een elektrische gaat worden.

Eduard de Visser en Victor Schoenmakers, de strategiedirecteuren van de  havenbedrijven van Amsterdam resp. Rotterdam, presenteerden de plannen van beide havens om te voldoen aan de eisen van het Klimaatakkoord van Parijs. Gaan de havens waterstof produceren met de grote hoeveelheden offshore windenergie die daar aan land komen? Wat gebeurt er met terminals voor kolen- en olieoverslag? En wat te denken van het petrochemische cluster in Rotterdam? Wat voor duurzame energiestromen komen daar op termijn vandaan? Er zijn heel wat veelbelovende projecten onderweg die een plaats zullen krijgen in het nationale Klimaatakkoord van minister Wiebes van Economische Zaken.

Peter Paul van Voorst tot Voorst, oprichter van Skoon, ontving de prijs voor meest veelbelovende startup uit handen van dagvoorzitter Jan Spoelstra. Zijn bedrijf wil de transitie naar elektrisch maritiem transport op gang helpen door batterijen in 20 voets containers te gaan verhuren vanuit de haven in Rotterdam. Victor Schoenmakers denkt dat er wel een plaatsje aan een van de kades is te vinden, waar Skoon binnenkort kan beginnen.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: