Eerste hogesnelheidslijn VS

Teake Zuidema

Californië start deze zomer met de aanleg van het eerste netwerk van hogesnelheidstreinen in de VS.

De California High-Speed Rail Authority heeft de joint-venture Wong-Harris benoemd tot projectmanager en zal kiezen uit vijf inschrijvingen op een design-and-build contract voor de eerste 50 km. Het uiteindelijke doel is een netwerk van 1.300 km aan hogesnelheidslijnen met dertig stations. Men zou dan onder andere binnen drie uur langs de kust van San Francisco naar Los Angeles moeten kunnen reizen.

De treinen – die nog gekozen moeten worden – zullen snelheden halen tot 320 km/h.

De High-Speed Rail Authority wil deze zomer beginnen met de aanleg van een eerste lijn van 50 km tussen Madera en Fresno in de Central Valley, die begroot is op 1,4 miljard euro. Daarna zullen in Los Angeles en San Francisco bestaande trajecten geschikt worden gemaakt voor hoge snelheden met elektrificatie en nieuwe signaalsystemen.

De VS hebben geen rijke traditie met spoorwegen. Plannen voor moderniseringen of nieuwbouw vinden weinig gehoor bij de beslissers. Initiatieven voor hogesnelheidstreinen in Florida, Illinois en Texas komen niet echt van de grond. Vooral de republikeinen zien het als een verspilling van belastinggeld. Gouverneur Jerry Brown van Californië is echter een groot voorstander, omdat de snelle trein het autoverkeer en koolstofdioxide-emissies kan terugdringen. De trein zou ook betekenen dat Californië 100 miljoen dollar bespaart op de aanleg van nieuwe snelwegen en vliegvelden. De High-Speed Rail Authority verwacht vanaf 2030 115 miljoen passagiers op de verbinding tussen San Francisco en Los Angeles.

Het complete netwerk met de treinen is begroot op 53 miljard euro. De eerste 2,7 miljard euro komt van de federale overheid. De kiezers van Californië gaven in 2008 hun goedkeuring aan obligaties ter waarde van 8 miljard euro. Jeff Morales, directeur van de High-Speed Rail Authority, verwacht dat particuliere beleggers mee zullen doen wanneer het project eenmaal van start is. De bedoeling is dat het systeem geëxploiteerd zal worden door een particulier bedrijf.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required