Eerste deel spoorbrug Theemswegtracé op z'n plaats

Leestijd: < 1 minuten

Redactie

De plaatsing van de 177 m lange spoorbrug over de Rozenburgsesluis is succesvol verlopen. Zaterdagavond 4 april, 18.00 uur, stond de brug op zijn plaats. De spoorbrug is een belangrijk onderdeel van het Theemswegtracé, een ruim vier kilometer lang nieuw traject van de havenspoorlijn. 

De brug, gebouwd door aannemer Iemants uit België, bevat 4.500 ton staal en heeft een lengte van 176,8 m, een hoogte van 30 m en biedt met een breedte van 20 m genoeg ruimte voor een dubbelspoor. 

SaVe is een bouwcombinatie van BESIX, Dura Vermeer, Mobilis, Hollandia en Iemants en bouwt in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam de onderbouw van het Theemswegtracé, een ruim vier kilometer lang traject van een betonnen viaduct en twee stalen boogbruggen. 

Het Theemswegtracé, waarvoor 300 miljoen euro is uitgetrokken, ontlast de Calandbrug bij Rozenburg. Deze stalen hefbrug voor trein- en wegverkeer in het Rotterdamse havengebied is de verbindende schakel in de Betuweroute naar het Europese achterland. Voor de zeescheepvaart vormt de hefbrug de toegang tot de Brittanniëhaven.

“Het Theemswegtracé past in het beleid van het Havenbedrijf om de achterlandverbindingen te verduurzamen en het spoor-, weg- en scheepvaartverkeer efficiënter te maken. Door de groei van het spoorvervoer en de toename van het zeescheepvaartverkeer van en naar de Brittanniëhaven voorziet Port of Rotterdam een capaciteitsknelpunt voor het treinverkeer. De aanleg van het Theemswegtracé lost dit knelpunt op”, aldus Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf.

In mei wordt de andere stalen boogbrug geplaatst. Naar verwachting rijdt eind 2021 de eerste trein over het Theemswegtracé.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: