Eerste 3D-geprinte metalen brug wordt getest bij de Universiteit Twente

Leestijd: 2 minuten

Dorine Schenk

De eerste 3D-geprinte, metalen voetgangersbrug staat sinds 3 september bij de Universiteit Twente. Daar zal hij de komende weken getest worden samen met het Londense Imperial College. Vervolgens zal er een sensornetwerk op geïnstalleerd worden. Als alles volgens planning verloopt, zal hij begin 2020 op zijn permanente locatie over de gracht aan de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam geplaatst worden.

De brug, van 12,5 m lang en 6,3 m breed, is ontworpen door Joris Laarman Lab, in samenwerking met lead engineer Arup. Het Amsterdamse bedrijf MX3D printte het ontwerp van roestvast staal. Hiervoor gebruikten ze een robottechnologie waarbij 6-assige industriële robots uitgerust worden met 3D-print apparatuur en lasmachines. Vier van deze robots printten in een half jaar tijd het frame van de brug van 4,5 ton staal.

UT en Imperial College zullen de brug, die zelf 6 ton weegt, testen op veiligheid en functionaliteit. In twee weken zal stapsgewijs 17 ton gewicht geplaatst worden, en wordt doorlopend de vervorming van de brug gemeten. Daarna gaat de UT, in samenwerking met MX3D en Autodesk, werken aan het ontwerpen, ontwikkelen en testen van een sensornetwerk dat permanent op de brug geïnstalleerd zal worden, vertelt hoogleraar André Dorée van de UT. Dit netwerk, dat gaat bestaan uit ruim 100 sensoren, is een proefproject waarbij de ‘gezondheid’ van de brug in real time in de gaten houden. Hiervoor worden onder andere het gebruik, de vervorming, en trillingen van de brug gemonitord. Tegelijkertijd worden omgevingsfactoren zoals zonlicht, luchtkwaliteit en temperatuur geregistreerd.

‘Via dit proefproject kunnen leren we veel over de brug, maar ook over sensorsystemen, keuze van sensoren, montage en weersbestendigheid’, zegt Dorée. Het systeem moet zo lang mogelijk blijven werken en bestand zijn tegen mogelijk vandalisme. ‘Daarnaast gaan we onderzoeken hoe we de data van de sensors het best kunnen versturen en verwerken.’

‘De brug zal temperatuurgradiënten kennen,’ vertelt Dorée. ‘Die kunnen we nu proberen te voorspellen maar door ook te meten hoe de brug reageert als er bijvoorbeeld op een kan zon staat, kunnen we de effecten beter begrijpen.’ Bij dit project worden ook studenten betrokken, zowel van de richtingen mechanical en industrial engineering, design en civiele techniek als van de sociale wetenschappen. ‘Er zullen namelijk ook sensoren geplaatst worden die meten hoe mensen de brug gebruiken en zich erop gedragen. Hoe snel ze bijvoorbeeld lopen en waar ze lopen en stilstaan.’

De loopbrug wordt dus niet alleen een kunst- en gebruiksvoorwerp, maar ook een speeltuin voor wetenschappelijk onderzoek. 

In 2018 werd de brug gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. Eerder dat jaar won de brug de Dutch Design Award in de categorie Design Research.

Lees ook

Nieuwsbrief