Een hovercraft die een zamboni over het ijs sleept

Leestijd: 2 minuten

Mischa Brendel

Oranjewoud pijnigt de hersenen om Elfstedenparcours sneeuwvrij te maken.

Een 24-urige brainstormsessie bij Oranjewoud heeft meer dan 130 ideeën opgeleverd die een Elfstedentocht mogelijk moeten maken. De Friezen gaan ver in hun pogingen de sneeuw van het ijs te krijgen, maar de F-16’s kunnen waarschijnlijk aan de grond blijven.

Van hovercrafts tot straaljagers, de medewerkers van Oranjewoud halen alles uit de kast aan ideeën om een Elfstedentocht mogelijk te maken. ‘Ik was heel blij verrast toen ik het enthousiasme van iedereen zag’, vertelt Anne-Wil Lucas, senior adviseur bij Oranjewoud en bedenker van de brainstormsessie. Een paar ideeën bleken minder goed uitvoerbaar, zoals het plan om met F-16’s over het Elfstedenparcours te vliegen om het zo sneeuwvrij te blazen. Toch zitten er ook veel goede ideeën bij.

Eén plan in het bijzonder voldoet aan alle randvoorwaarden: een hovercraft met daaraan een zamboni bevestigd (een dweilmachine voor ijsbanen). De hovercraft blaast de losse sneeuw van het ijs en smelt de vastgevroren sneeuw los. De zamboni kan het onderliggende ijs vervolgens weer mooi glad maken. Een ander veelbelovend idee is om aan een maaimachine die langs het ijs rijdt een arm met een soort van strijkijzer te bevestigen, en op deze manier de sneeuw van het ijs af te smelten.

‘Het gaat om ideeën die nog verder uitgewerkt dienen te worden’, waarschuwt Lucas. ‘We hebben bijvoorbeeld nog geen idee hoe hoog zo’n hovercraft boven het ijs moet zweven.’ Toch gaat Oranjewoud de ideeën bundelen en overhandigen aan de Vereniging Friese Elfsteden, die overigens niets te maken heeft met het initiatief, maar het wel waardeert.

Wat de Vereniging Friese Elfsteden met de plannen gaat doen, is nog niet duidelijk. Maar dit jaar kunnen de voorstellen van Oranjewoud niet meer in de praktijk worden gebracht. Lucas: ‘In principe is er genoeg tijd om volgend jaar iets te hebben uitgewerkt. Er is slechts één voorwaarde waar wij geen alternatief voor hebben: het moet wel hard genoeg gaan vriezen.’

Lees ook

Nieuwsbrief