Een halve eeuw aan ontwikkelingen

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

KIJK bestaat een vijftig jaar en dat viert het populairwetenschappelijk tijdschrift met een jubileumuitgave. In het nieuwste nummer blikt het blad daarom terug op een halve eeuw aan ontwikkelingen per vakgebied.

En dat levert een aantal korte, maar mooie overzichten op. Bijvoorbeeld over de ruimtevaart, waar de space race zich omvormde tot internationale samenwerking op het gebied van ruimtereizen met als hoogtepunt de realisatie van het ISS.

Minstens net zo interessant en nog actueler is het vakgebied energie. Vijftig jaar geleden zagen we kernsplijting als energiebron van de toekomst, maar de lithium-ion-batterij meldde zich niet veel later. Zonne- en windenergie lieten wat langer op zich wachten, vooral omdat ze eerst niet rendabel waren. Ook het elektrisch rijden schaart KIJK in dit vakgebied.

Tal van andere vakgebieden, waaronder deeltjesfysica, robotica en internet komen aan bod. Het is te veel eer om van een overzichtsartikel te spreken, maar het geeft wel een heel fraai beknopt overzicht van wat er in een halve eeuw bereikt is.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required