Een blik in het verleden én de toekomst

Leestijd: < 1 minuten

Erwin Boutsma

Het is een veelbelovend, nieuw snijvlak van high tech, virtual reality en kunst waarop Matthew Shaw en William Trossell zich begeven.

In 2011 opende het Engelse duo het bedrijf ScanLab Projects, dat de omgeving vastlegt met laserscans en op basis daarvan graphics, animaties en vr-omgevingen produceert. In een online beschikbaar artikel toont Wired hoe de wereld van ScanLab Projects eruit ziet.

Die wereld biedt bizar genoeg een blik in het verleden én de toekomst. Oude kastelen en musea worden met ongekende precisie getoond en door het toepassen van animatie en visuele trucs kun je het nog beter zien dan in het echt; zo is het mogelijk om door muren heen te kijken of zelfs met een virtual reality bril door ruimtes heen te ‘vliegen’.

In een van hun laatste opdrachten maakten Shaw en Trossell een animatie van een oud en verlaten tunnelnetwerk onder Londen, ooit gebruikt om snel post te kunnen bezorgen. In december 2014 maakten zij in totaal 223 laserscans, zowel onder- als bovengronds. Daarbij maakten zij foto’s, later gebruikt om de uit de scans verkregen puntenwolk (in totaal meer dan elf miljard punten) in te kleuren. In de animatie maakten zij de wanden semi-transparant om een beter overzicht te krijgen van de tunnels én hun omgeving.

Het resultaat is niet minder dan verbluffend. Het is wachten tot Hollywood met deze techniek aan de haal gaat.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: