ECN verbetert koolstofdioxide-afvang

Leestijd: < 1 minuten

Thomas van de Sandt

Dankzij een nieuwe technologie van ECN kan CO2-afvang in kolen- en gascentrales veel efficiënter en goedkoper plaatsvinden dan tot nu toe.

Het onderzoeksinstituut ontwikkelde een nieuw materiaal dat grote hoeveelheden koolstofdioxide kan adsorberen.

De methode van ECN zorgt ervoor dat de relatief nieuwe Sorption Enhanced Water Gas Shift (SEWGS)-technologie plotseling een zeer interessant alternatief wordt voor carbon capture in energiecentrales. Deze techniek wordt gebruikt in pre-combustion afvang, waarbij kolen eerst vergast worden tot syngas (H2 en CO). SEWGS is een combinatie van een chemische reactie en gasscheiding, waarbij het CO wordt omgezet in CO2 en dan afgevangen met behulp van adsorberend materiaal.

ECN gebruikt hiervoor hydrotalciet, een natuurlijke mineraal, waarvan alle chemische en fysische eigenschappen speciaal voor de toepassing op maat zijn gesneden. Zo wordt het materiaal geïmpregneerd met een alkali om koolstofdioxide beter te kunnen binden. Het materiaal kan twee keer zoveel koolstofdioxide opnemen als eerder geteste producten.

Uit de resultaten van een proefopstelling in Petten berekent ECN dat het mogelijk is CO2 af te vangen voor slechts 17 euro per ton. ‘Voor de bestaande state-of-the-art technieken is dat bijna twee keer zoveel: 30 euro per ton’, aldus onderzoeker Ed van Selow van ECN. ‘Essentieel voor het hoge rendement is dat SEWGS bij hoge temperaturen werkt, zodat het syngas niet eerst afgekoeld hoeft te worden.’

Binnen een consortium bereidt ECN nu een voorstel voor een industriële proefopstelling voor, waarin echt kolengas zal worden gebruikt. Hiervan kan naar verwachting in de loop van volgend jaar de engineering van start gaan.

Volgens het instituut is de techniek behalve voor energiecentrales, ook te gebruiken in de chemische en de staalindustrie.

Lees ook

Nieuwsbrief