Dwars tegen de wind in

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Van 22 tot en met 24 augustus vond in Den Helder de zesde editie van de jaarlijkse Racing Aeolus plaats, een race waarbij auto’s puur op windenergie recht tegen de wind in moeten rijden.

Dit jaar deden er tien teams mee uit vijf landen (Nederland, Duitsland, Turkije, Denemarken, Canada) met in totaal zeventien wagens. Zo deed Team Anemo van Inholland Delft mee met twee wagens. De auto’s moeten worden aangedreven door rotoren met een maximum diameter van 2 m, die zowel mechanisch als elektrisch aan de wielen gekoppeld mogen zijn. De turbines moeten voor de veiligheid worden afgeschermd van de omgeving en de totale wagen (dus inclusief windturbines) mag maximaal 3,5 m hoog zijn.

Bij de race van dit jaar viel vooral de dubbele rotor van de auto van Team Broers Multiservice op en deze innovatie leverde het team van het gelijknamige bedrijf uiteindelijk ook de eerste plaats op. Tweede werd Inventus van de Universiteit van Stuttgart en Anemo uit Delft behaalde de derde plek.

Het was echter het Canadese team Chinook, de winnaar van 2012, dat een wereldrecord op zijn naam kon zetten: de windauto van het Canadese team behaalde namelijk een snelheid die
82,6 % van de tegengestelde windsnelheid bedroeg. Het oude record van 74,5 % stond op naam van DTU Technical University uit Denemarken, dat ook dit jaar weer meedeed. Door technische problemen kon het Canadese team de race echter niet uitrijden, waardoor de winst naar het Nederlandse team uit Schagerbrug ging.

Lees ook

Nieuwsbrief