Duurzame stadsboerderij Dordrecht open

Indra Waardenburg

Duurzaamheidscentrum Weizigt in Dordrecht opende zaterdag 23 april officieel de deuren van de vernieuwde stadsboerderij.

Het oude gebouw uit 1977 voldeed niet meer aan de eisen en daarom stelde de gemeenteraad in 2008 3,3 miljoen euro beschikbaar om de stadsboerderij te vernieuwen en tegelijkertijd te verduurzamen. ‘Het was een heel leuk Oudhollands gebouw, maar was bouwkundig niet meer in de juiste staat. Ook de veiligheid en het welzijn van de dieren kwam in het geding’, aldus Weizigt-directeur Louise Bergenhenegouwen.

 

Het nieuwe gebouw is ontworpen door Mazin Abdullsada van ingenieursbureau Drechtsteden en is geïsoleerd door middel van een grasdak, ramen van drievoudig isolatieglas en veertig centimeter dikke wanden van hout en steenwol. Het afvalenergiebedrijf HVC nam de duurzame energievoorziening voor zijn rekening. Voor de verwarming gebruikt de boerderij een cv-installatie waarbij geperst houtafval wordt verbrand. De houtpelletkachel werkt in combinatie met zonne-energie, welke verkregen wordt met behulp van de zonnepanelen op het dak.

 

Om het binnenklimaat te reguleren heeft HVC de boerderij voorzien van een koelsysteem, dat met verneveld water de lucht bevochtigt en de temperatuur tot zeven graden Celsius verlaagt. Het koelsysteem verbruikt vier à vijf liter water per jaar en is hierdoor tien keer zuiniger dan een airco. Daarnaast worden de wc’s gespoeld met regen- en grondwater.

 

Met de nieuwbouw is de boerderij nu meer dan een kinderboerderij. Bergen­henegouwen: ‘Naast het knuffelen met dieren komen de bezoekers ook in aanraking met de nieuwste technieken van de bouw en verschillende duurzaamheidsprincipes.’

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required