Duurzaamheid in complexe infrastructuurprojecten

Leestijd: < 1 minuten

, In samenwerking met Rijkswaterstaat

In het Kanaal Gent-Terneuzen komt een nieuwe grote sluis en de twee 50 jaar oude bruggen over het kanaal worden gemoderniseerd en op afstand bedienbaar gemaakt. Wie maakt deze moderne infrastructuur mogelijk? TW volgt deze projecten en zoomt met vijf professionals in op het thema duurzaamheid.

Jaarlijks passeren ongeveer 60.000 zee- en binnenvaartschepen het Kanaal Gent-Terneuzen. Deze vaarwegverbinding is van groot belang voor de beide havens en industrie langs het kanaal. Bovendien is het een schakel in de scheepvaartverbinding tussen Rotterdam en Frankrijk. Maar als er zo’n groot economisch belang ligt, is er dan wel ruimte voor duurzaamheid?

We spraken diverse professionals bij Rijkswaterstaat en de aannemers en dat leidt tot verrassende inzichten. Hoe leidt een 3D-simulatie bijvoorbeeld tot minder CO2-uitstoot? Hoe kun je op 50 jaar oude draaibruggen energie besparen? En gaan efficiëntie en duurzaamheid soms niet gewoon hand in hand?

Rijkswaterstaat bouwt samen met Vlaanderen, in opdracht van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie, een nieuwe sluis in het huidige sluizencomplex in Terneuzen. Het wordt één van de grootste sluizen ter wereld vergelijkbaar met die van IJmuiden, Panama en Antwerpen. Deze nieuwe sluis zorgt voor meer capaciteit voor de zee- en binnenvaart.

Ook pakt RWS in samenwerking met ENGIE de twee draaibruggen over het Kanaal Gent-Terneuzen aan: de bruggen bij Sas van Gent en Sluiskil. Hierbij werkt een gemixt team van RWS en ENGIE samen aan de modernisering van de technische installaties en het op afstand bedienbaar maken van deze bruggen.

Dankzij de nieuwe sluis en de modernisering van de draaibruggen is dit stukje infrastructuur straks weer klaar voor de toekomst. Daarvoor is een breed scala aan expertise nodig. TW sprak met een aantal sleutelpersonen in deze projecten.

 

 

 

 

Lees ook

Nieuwsbrief