Dutch Solar Awards uitgereikt

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Op de High Tech Campus Eindhoven zijn gisteren voor het eerst de Dutch Solar Awards uitgereikt. Tijdens deze landelijke competitie, die georganiseerd werd door Solar Magazine, waren er vier prijzen te winnen; de Industry Development Award, de Project Development Award, de Young Solar Award en de Solar Thesis Award.

Het bedrijf TULiPPS Solar won met zijn COSMOS pv-modulesysteem de Industry Development Award, voor de beste industriële innovatie. Deze module zonder aluminium frame bestaat uit een dunne laag thermisch gehard glas en een kunststof achterzijde, en is daarom zeer geschikt voor vlakke daken. In 2012 zal het bedrijf deze 500 wattpiekmodule lanceren.

De Project Development Award ging naar het bedrijf Scheuten Solar, voor het project dat zij realiseren voor het Centraal Station van Rotterdam. Het bedrijf integreert hierbij drieduizend zonnepalen in de glazen stationsoverkapping.

Het start-up bedrijf SoLayTec uit Eindhoven was de winnaar van de Young Solar Award. Dit bedrijf levert Atomic Layer Depositie machines waardoor zij het productieproces van wafers versnelt van twintig minuten naar tien seconden per wafer.

Als laatste ging de Solar Thesis Award naar dr.ir. Gijs Dingemans van de TU/e. Hij won de award met zijn proefschrift over passivatie (oppervlaktebehandeling om materiaal te beschermen tegen corrosie) van kristallijn silicium zonnecellen met ultradunne laagjes aluminiumoxide.  

De winnaars ontvingen elk een certificaat en een bronzen beeld, vervaardigd door kunstenaar René van Dam.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required