Duikrobot verkent industriële wateren

Leestijd: < 1 minuten

Armand van Wijck

Onderzoekers van het DFKI Robotics Innovation Center in Bremen hebben een robot ontwikkeld die onder water liggende pijpleidingen van industriële installaties inspecteert.

‘Dagon’ is een zwevende duikrobot: hij is niet afhankelijk van voorwaartse beweging om op een bepaalde diepte te blijven. Dit maakt de 75 kilogram zware robot – samen met zijn afmetingen van 110 x 80 x 40 cm – enorm wendbaar in krappe omgevingen. Zo inspecteerde de AUV, tijdens zijn eerste commerciële opdracht, de wanden van onderwaterkoelleidingen met een doorsnee van 3,5 meter van een kolencentrale in het Noord-Duitse Wilhelmshaven. Zes thrusters geven Dagon vijf vrijheidsgraden. Alleen de horizontale draaias ligt vast. Deze blijft stabiel door de catamaranvorm van het voertuig.

Met gps bepaalt de AUV zijn eigen positie. Ingebouwde sensoren zenden geluidssignalen uit om zo de afstand tot punten in de omgeving te bepalen en de snelheid waarmee Dagon zich voortbeweegt. De robot is volledig autonoom met als enig beschikbaar communicatiemiddel een akoestische modem met lage bandbreedte.

Aan boord van Dagon zit een full-hd stereocamera die 180 graden kan draaien. Met dertig frames per seconde, zeer lichtgevoelige sensoren (CCD’s), een groot diafragma (F = 1,4) en een groothoeklens van 64 graden in water, maakt Dagon vrij nauwkeurige, drie dimensionale onderwaterbeelden. Door de hoge resolutie worden zeer kleine verschillen in bodemstructuur of leidingwanden zichtbaar. Op deze manier spoorde Dagon defecte plekken op in de leidingen van de kolencentrale.

De onderzoekers zien ook toekomst voor diepzeetoepassingen. Als Dagon bestand is gemaakt tegen de hoge onderwaterdruk, zou hij bijvoorbeeld de zeebodem en de onderkant van ijskappen in kaart kunnen brengen.

Lees ook

Nieuwsbrief