Drinkwater voor Sint-Maarten

Leestijd: < 1 minuten

René Didde

Dankzij een door Nederlandse watertechnologen in allerijl gebouwde reverse osmose-installatie beschikken de inwoners van Sint-Maarten sinds kort over schoon drinkwater.

Eind september arriveerden de onderdelen van de installatie; op 3 oktober opende minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) de installatie.

De ro-installatie perst zeewater met een druk van 50 bar door een fijnmazig membraan. Zout en vrijwel alle geur- en smaakstoffen worden uit het water verwijderd. ‘We voegen daarom mineralen als kalk toe om het water meer smaak te geven’, zegt Peter Bulsing van uitvoerend bedrijf Dutch Water Partners (DWP). Via drinkwaterbedrijf Vitens en het ministerie van I&M werd Bulsing ingeschakeld bij de noodhulp. Orkaan Irma verwoestte op 7 september veel huizen en grote delen van de infrastructuur op het Caraïbische eiland. ‘De drie ontziltingsinstallaties functioneerden nog wel, maar Irma vernielde acht distributietanks en delen van het leidingsstelsel’, zegt Bulsing. ‘Doordat veel huizen zijn vernield, zijn alle waterleidingen leeggelopen.

’De ontziltingsinstallatie van DWP is mobiel en levert 75.000 l water per dag; voldoende drinkwater voor de 40.000 inwoners van het eiland om te overleven. Een tankwagen levert het water aan drie eveneens nieuwe opslagtanks elders op het eiland. Als de gangbare infrastructuur is hersteld, kan de mobiele installatie desgewenst worden verplaatst naar een ander eiland. DWP levert ook stormbestendige, met tot 2,5 mm dikke staalplaten opgetrokken gebouwtjes voor de installaties. Bulsing: ‘We werken ook aan orkaanbestendige huizen.’ DWP levert ook in andere ontwikkelingslanden, zoals in Ghana, lichtgewicht en mobiele drinkwatertechnologie. 

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: