‘Donkeremateriedetector’ ondergaat laatste tests bij Estec

Leestijd: < 1 minuten

Erwin Boutsma

Estec, het testcentrum van de European Space Agency (Esa) in Noordwijk, heeft momenteel de eer ‘the most exciting scientific instrument ever built’ te huisvesten.

Wetenschappers bij Estec zullen de komende weken bekijken of de Alpha Magnetic Spectrometer (AMS-2), een apparaat dat informatie moet gaan vergaren over het ontstaan van het heelal, de in juli geplande reis naar het International Space Station (ISS) kan doorstaan.

Huidige theorieën geven geen verklaring voor de klaarblijkelijke voorkeur van het universum voor materie in plaats van antimaterie. AMS-2 gaat aan de randen van het bekende heelal zoeken naar tekenen van antimaterie. Daarnaast zal AMS-2 speuren naar tekenen van het neutralino, een deeltje dat een kandidaat is voor zogenaamde donkere materie, een vorm van materie die is alleen nog is voorspeld op basis van indirecte waarnemingen.

 

Lees verder onder de foto.

De donkere ring is ingetekend in de foto van deze cluster en geeft de berekende locatie van donkere materie weer. (beeld: M.J. Jee & H. Ford, Johns Hopkins University)

 
Het AMS-2-project staat onder leiding van Nobelprijswinnaar Samual Ting van MIT en is gebouwd bij Cern in Zwitserland, onder meer omdat daar deeltjesversnellerfaciliteiten zijn om de sensoren van het apparaat te testen. Zo moet de AMS-2 in staat zijn hoogenergetische elektronen en positronen (de op zijn lading na identieke antimaterie-tegenhanger van het elektron) te detecteren.

Lees ook

Nieuwsbrief