DLR opent ‘uniek’ ruimtelab voor astronauten

Leestijd: 2 minuten

Mischa Brendel

De machine op de foto hierboven heeft veel weg van een martelwerktuig, maar gaat het hier om een van de acht modules van de nieuwe 3.500 m2 grote envihab research facility van het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), volgens het instituut zelf een onderzoeksfaciliteit die uniek is in de wereld. Wetenschappers zullen in envihab de effecten van verschillende omstandigheden op astronauten onderzoeken.

De module op de foto bevat een korte-armcentrifuge die een zwaartekracht tot 6 g kan simuleren. Het DLR wil hiermee de negatieve effecten onderzoeken die een langdurige blootstelling aan een lagere zwaartekracht hebben op het menselijk lichaam. Daar moet dan een programma uit voortkomen om deze effecten tegen te gaan.

De tweede module is het preventie- en rehabilitatielab, waar onderzoek wordt verricht naar de bloed- en zuurstofcirculatie in het menselijk lichaam onder verschillende atmosferische omstandigheden.

Lees verder onder de video

  

Daarnaast bevindt zich het slaap- en fysiologielab, waar studies worden verricht naar de effecten van het weken of maanden in bed liggen bij verschillende luchtsamenstellingen (de hypobarische kamer simuleert hoogtes tot 5.500 m), -vochtigheden, temperaturen en lichtintensiteiten en golflengtes. Hoewel dit onderzoek in eerste instantie niet gericht lijkt op astronauten, is het onderzoek wel degelijk van belang voor hen. ‘Astronauten zijn net zo goed arbeiders in ploegendienst als fabriekswerkers, of verpleegkundigen en dokters in de nachtdienst’, aldus Rupert Gerzer, hoofd van het DLR insituut van lucht- en ruimtevaartgeneeskunde.

Een derde module bevat een kamer met daarin een MRI-scanner met PET-mogelijkheden. Na afronding van een experiment kunnen hier bij proefpersonen bijvoorbeeld de effecten op de bloedtoevoer, vetophoping in het lichaam of neuroprocessen worden gemeten.

In het psychologielab bestuderen de onderzoekers de effecten van gesimuleerde situaties die zich voordoen bij een langere ruimtereis en in het biologielab wordt microbiologisch onderzoek gedaan naar onder meer microbiologische besmettingen van voorwerpen.

De zevende en achtste modules zijn het IT-centrum en het auditorium van de onderzoeksfaciliteit. Behalve wetenschappers en zakenlieden wil het DLR het auditorium ook gebruiken om het grote publiek voor te lichten over de activiteiten in envhihab.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required