‘Dit gebouw trekt zich terug in de natuur’

Jan Spoelstra

Dit jaar nam Triodos bank met zijn antroposofische visie een nieuw pand in gebruik. En die visie op de hulpbronnen van onze planeet zie je terug in alle facetten van het gebouw.

‘Op alle thema’s die onze opdrachtgever belangrijk vindt, hebben we de toepassingen van duurzame technieken moeten stretchen’, zo begint Paul van Bergen, directeur van DGMR Bouw. Namens dit ingenieurs en adviesbureau is hij al sinds 2012 betrokken bij dit project. Triodos had het landgoed van een vorige eigenaar al eerder op het oog om een nieuw kantoor te vestigen. Van Bergen: ‘Daarbij was het vanaf het begin duidelijk dat het op de thema’s energie, natuur, mobiliteit, gezondheid en circulariteit goed moest scoren.’

Het Landgoed De Reehorst nabij Zeist ligt in de ecologische hoofdstructuur van ons land. Dat maakt dat er eigenlijk alleen gebouwd mag worden wanneer je ook natuur creëert. Er zijn poelen voor amfibieën, nesten voor insecten, dassen kunnen op het landgoed hun holen blijven graven en er is rekening gehouden met vleermuizen en bosuilen. ‘In de avond gaat er zelfs lichtwering naar beneden, om ervoor te zorgen dat het gebouw geen licht uitstraalt en het nachtleven van de dieren verstoort’, aldus Van Bergen. ‘Het gebouw trekt zich als het ware terug in de natuur, of gaat erin op.’

Wanneer de 400 mensen die in het 13.000 m2 metende gebouw kunnen werken naar hun auto lopen, is daar ruimte voor een wandeling van 200 meter richting een met zonnepanelen overdekte parkeerplaats. De energieopwekking van het gebouw bestaat uit geothermische energieopslag en boven de parkeerplaats aangebrachte PV-daken: totaal 580 MWp (piekvermogen). De energiebehoefte is 27 kWh/m2 voor het gebouw en 14 kWh/m2 voor de gebruikers energie. Het gebouw verbruikt naar schatting 535.000 kWh per jaar en wekt naar verwachting 560.000 kWh per jaar op.

Het gebouw is geconstrueerd uit (kruislaag- en gelamineerd) hout en is met 165.000 schroeven gemonteerd. Op enkele plaatsen versterkt met stalen kolommen. ‘Daardoor is het grotendeels circulair, en kunnen bijvoorbeeld houten spanten, wanden en vloeren worden hergebruikt’, zo vult Mirjam Peters adviseur bouwfysica en duurzaam bouwen aan. Peters is bij DGMR tevens expert op het gebied van certificering volgens BREEAM. ‘Het gebouw heeft een Outstanding certificaat gekregen, de hoogst haalbare BREEAM-kwalificatie. Dat viel nog niet mee, omdat we nieuwe technologie en materialen hebben toegepast, die nog niet in de standaard modellen voor het certificeren van een gebouw zitten.’

Om extra natuur te creëren, is gedurende de bouw het landgoed vergroot tot aan de A12. Het landgoed en de benedenverdieping van de bank zijn publiek toegankelijk en gaan op in de omgeving.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required