Digitale deltawerken

Leestijd: 2 minuten

Gerald Schut

Saoedi-Arabië wil de ‘big and beautiful wall’ van Donald Trump overtroeven. De Golfstaat wil zijn conflict met buurland Qatar laten uitvechten door ingenieurs en heeft een plan gelanceerd om van Qatar letterlijk een eiland te maken door een 200 m brede en 60 km lange ‘slotgracht’ tussen beide landen te graven. Zo vormt als een ruziënd kind op de achterbank een afscheiding met zijn broertje. De watermassa komt nog net op eigen grondgebied in een uithoek van het land, waar vrijwel niemand woont. Als klap op de vuurpijl wil Saoedi-Arabië aan de Qatarese kant van de kunstmatige waterweg kernafval gaan opslaan.

Dit absurdistische civieltechnische werk toont de verwevenheid van geopolitiek en infrastructuur. Een ander opmerkelijk nieuwtje dat afgelopen maand redelijk geruisloos voorbij kwam, was de aankondiging van de Baltische staten dat zij zich in 2025 loskoppelen van het Russische stroomnet om te worden aangesloten op het Europese. Vladimir Poetin zal het ongetwijfeld als een provocatie zien, maar ziet met een gerust hart hoe de Duitsers in mei begonnen zijn met de bouw van de Nordstream 2-gasleiding, die Polen omzeilt en Duitsland vanaf 2020 via de Oostzee direct met Rusland zal verbinden. De leiding – een inspiratiebron voor de Nederlandse gasrotonde – ligt onder vuur, omdat hij de Europese afhankelijkheid van Russisch gas zal vergroten. De daarmee gepaard gaande kwetsbaarheid werd door Rusland in 2014 onderstreept toen het de Southstreamleiding via Bulgarije afblies na de Europese sancties vanwege het annexeren van de Krim. Poetin begon subiet aan de bouw van de concurrerende Turkish Stream via Turkije. Nu al komt 30 % van de Europese gasconsumptie uit Rusland. Dat zal toenemen nu Nederland, dat 10 % van de Europese gasvraag leverde, de gaskraan dichtdraait.

Een groter gevaar schuilt volgens New York Times-journalist David Sanger in cyberaanvallen, die onherroepelijk zullen gaan plaatsvinden. In zijn nieuwe boek The Perfect Weapon beschrijft hij hoe Rusland en China kwaadaardige software hebben geplaatst in westerse stroomnetwerken en kerncentrales. We beseffen nauwelijks hoe kwetsbaar we zijn in onze geïntegreerde, hoogtechnologische samenleving. Joris Luyendijk tekende uit gesprekken in de Londense City op hoe Europa 36 uur verwijderd was van totale chaos op het hoogtepunt van de financiële crisis. Zo snel zorgen wankelende banken voor lege supermarkten en apotheken. Brave bankiers evacueerden destijds alvast hun familie naar het platteland en probeerden online vuurwapens te kopen. Doordat steeds meer aspecten van de economie digitaal worden aangestuurd, wordt de kwetsbaarheid van het Westen voor een cyberaanval alleen maar groter.

Dat zelfs een natuurlijke, 400 m diepe slotgracht als de Middellandse Zee geen onneembaar obstakel vormt, onderstreept de huidige migratiecrisis. De kwetsbaarheid van Europa zit steeds minder in de hardware en steeds meer in de software. Om de gevaren van de toekomst het hoofd te bieden kunnen we beter investeren in digitale deltawerken dan in fysieke.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required