Digitale Delta drukt kosten waterbeheer

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Een consortium van Rijkswaterstaat, IBM, Waterschap Delfland, TU Delft en Deltares, is op 25 juni officieel gestart met het project Digitale Delta. Binnen dit driejarige project richten de partners zich op het onderzoeken en opzetten van een platform voor het samenbrengen van informatie binnen de watersector, wat het waterbeheer beter en goedkoper moet maken.

‘Momenteel is de informatie van verschillende waterprojecten niet samengevoegd, waardoor partijen veel tijd en geld kwijt zijn aan dataverzameling’, vertelt prof.dr.ir. Nick van de Giesen, hoogleraar waterbeheer aan de TU Delft. Naast het samenvoegen van waterdata onderzoekt het consortium ook hoe data-analyse kan bijdrage aan het voorspellen van overstromingsrisico’s, droogte en waterkwaliteit.

Een van de waterprojecten die volgens de hoogleraar baat heeft bij de Digitale Delta, is het rioleringsbeheer. ‘De gemeente maakt één keer per jaar de putten leeg. Soms te vroeg en soms te laat, wat in het laatste geval natuurlijk klachten van omwonenden veroorzaakt. Door informatie over de hoeveelheid neerslag en modelberekening van putten samen te voegen, kunnen we beter zien wanneer het tijd is om de putten leeg te maken en wat het verstoppen van de putten veroorzaakt.’

In eerste instantie richt het consortium zich op de informatiedeling van waterprojecten binnen de regio van Hoogheemraadschap Delfland en Rijkswaterstaat. Mocht de proef succesvol blijken, kan het platform op landelijk en zelfs op internationaal niveau worden ingezet. De totale investeringskosten bedragen 1,2 miljoen tot 5,5 miljoen euro per jaar, waarbij de TU Delft 800.000 euro voor haar rekening neemt. ‘Door juist waterbeheer, zoals met de rioleringsputten, heb je die vijf miljoen zo terugverdiend.’

Hoe het platform zal worden weergegeven (webapplicatie, database, app) is nog niet bekend. Wel moet de software zodanig gestandaardiseerd zijn zodat partijen zonder problemen kunnen aansluiten.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required