Den Haag krijgt volautomtisch parkeersysteem

Rijkert Knoppers

  • Tien keer meer parkeerplaatsen
  • Wereldwijd 12.000 parkeersystemen

Midden in het centrum van Den Haag, op de hoek van de Hoge Nieuwstraat/Kneuterdijk, gaat Car Parkers Nederland in het voorjaar van 2016 een volautomatische parkeergarage van het Duitse merk Wöhr installeren, een zogenaamd ParkSafe 583-systeem.

Op een grondoppervlak van slechts 7,4 x 18 m gaat de parkeergarage van negen verdiepingen ruimte bieden aan 52 parkeerplaatsen. Het automatische parkeersysteem lijkt nog het meest op een computergestuurde schappenkast. Voordat de auto het platform op mag rijden hebben sensoren de lengte, breedte en hoogte van de betreffende auto opgemeten. De te parkeren auto komt dan in de overnameruimte op een platform te staan, vervolgens transporteert een lift het platform – inclusief auto – naar een vrije plaats op een van de verdiepingen. Op elke verdieping kunnen zes auto’s staan, de overblijvende ruimte is nodig voor het takelsysteem; op de begane grond zijn vanwege de installatie maar vier parkeerplaatsen.

Nu staan in het algemeen automatische parkeergarages niet als erg bedrijfszeker bekend, met name de onderhoudskosten rijzen vaak de pan uit. Toch kan een automatisch parkeersysteem in de ogen van John Krijnen, directeur van het in Valkenswaard gevestigde Car Parkers Nederland, grote voordelen hebben. Zo zou een conventionele parkeergarage met op- en afritten in dezelfde ruimte totaal hooguit vier auto’s kwijt kunnen. ‘Wij vertegenwoordigen Wöhr sinds 1992, na meer dan 125 projecten in ons land is dit onze eerste garage met een volautomatische oplossing’, aldus Krijnen. ‘Het bedrijf heeft sinds 1986 wereldwijd 12.000 automatische parkeersystemen gemaakt.’

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required