Deltares helpt met schoonmaken baai Rio

Leestijd: 2 minuten

Thomas van de Sandt

Deltares gaat helpen om Guanabara Bay bij Rio de Janeiro, waar in de zomer van 2016 de Olympische zeil- en surfwedstrijden plaatsvinden, schoon te maken.

Het Nederlandse onderzoeksinstituut ontwikkelt een model dat aan de hand van de waterstromingen en de wind voorspelt waar het afval in de baai naartoe stroomt. ‘Het uiteindelijke plan is dat de mensen op de bootjes die het afval opruimen dit op hun mobiele telefoon te zien krijgen, zodat zij effectiever te werk kunnen gaan’, vertelt Frank Kleissen van Deltares.
 
Eerder dit jaar luidde Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe de noodklok over het afval in Guanabara Bay. Veel afval en rioolwater vanuit Rio en de omliggende gemeentes komt direct in de baai terecht, waardoor deze op bepaalde plekken helemaal dichtslibt. De Nederlandse watersector heeft zich inmiddels opgeworpen om met oplossingen te komen, daarbij gesteund door de Nederlandse overheid. Zo wordt het project van Deltares ondersteund door de ministeries van Infrastructuur en Milieu en van Economische Zaken.
 
Deltares maakt gebruik van zijn bestaande hydrodynamische rekenprogramma’s om de stroming in de baai te bepalen. Daar komt nog een model bovenop dat aan de hand van deze stroming en de windvoorspelling bepaalt waar het afval naartoe beweegt. ‘Die toepassing is voor ons nieuw. Bovendien is het nieuw dat het model operationeel wordt gebruikt.’ Volgens de planning zal de eerste versie begin 2015 klaar zijn. Daarna volgt een testperiode om te zien hoe nauwkeurig de voorspellingen zijn.
 
Kleissen erkent dat het plan van aanpak voor de Olympische Spelen nog geen duurzame oplossing biedt voor de waterkwaliteit in de baai. ‘Daarvoor moet je de eigenlijke bron aanpakken en het afval en rioolwater op een andere manier afvoeren. Maar daarvoor is meer tijd nodig. Overigens kan ons model in de toekomst ook voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals het voorspellen van waterkwaliteitsproblemen.’

Lees ook

Nieuwsbrief