Delftse quantumtechnologie maakt internetverbinding onaftapbaar

Leestijd: < 1 minuten

QuTech, een samenwerking van TNO en de TU Delft, heeft een methode ontwikkeld waarmee informatie via internet kan worden verzonden zonder dat deze aftapbaar is. QuTech’s spin-off Q*Bird gaat dit quantumnetwerk inzetten in de haven van Rotterdam.

In verschillende landen wordt geëxperimenteerd met quantumcommunicatie. Q*Bird zegt de eerste aanbieder te zijn van een beveiligd quantumnetwerk waarbij meerdere gebruikers via een centrale hub met elkaar kunnen verbinden. Dit zorgt voor een onaftapbare internetverbinding tussen meerdere gebruikers, verspreid over het hele havengebied.

“Onze technologie is gebaseerd op een speciale implementatie van quantumsleutel-distributie (QKD) die gebruik maakt van een centrale hub om gebruikers die beveiligde communicatie willen uitwisselen met elkaar te verbinden”, zegt Q*Bird’s medeoprichter en directeur Remon Berrevoets. “Dat betekent dat het mogelijk is om op een kosteneffectieve manier een quantuminternet te implementeren, schaalbaar voor meerdere eindgebruikers en gebruikmakend van veelal off-the-shelf apparatuur.”

Het centraal knooppunt (in de gele cirkel in de illustratie) verbindt gebruikers linksboven en rechtsboven. Als een afluisterende hacker probeert de geheime sleutels te stelen, zorgen de wetten van de quantummechanica ervoor dat de gebruikers worden geïnformeerd als de sleutels gecompromitteerd zijn. Een andere set sleutels wordt dan aangemaakt om verdere berichten veilig te versleutelen.

Het communicatiesysteem is al als een proof-of-concept ingezet bij KPN met Cisco hardware en tijdens een testbed bij digitale infrastructuur provider Eurofiber met Juniper hardware. In Rotterdam zal de centrale hub voor de distributie van quantumsleutels bij het Havenbedrijf Rotterdam worden ondergebracht. Havenbedrijf Rotterdam, Portbase en een aantal nautische dienstverleners zullen in eerste instantie meewerken.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required