De vorige energietransitie zorgde ook voor weerstand

Leestijd: < 1 minuten

Gerald Schut

‘Aardgas is schoon en spaart de atmosfeer’ zegt een polygoonstem in een promofilmpje. Met de ingrijpende energietransitie, die voor de deur staat is het interessant om eens achterom te kijken naar de vorige keer dat Nederland massaal overstapte op een nieuwe energiebron. Vanaf 1964 stapte ons land binnen tien jaar volledig over van stadsgas en kolengestookte haarden op aardgas.

De verwachting was destijds dat de volledige gasbel er voor de eeuwwisseling doorheen gejaagd moest zijn, omdat daarna de energiebehoefte vooral door goedkope kernenergie zou worden ingevuld, vertelt geschiedenisprogramma Andere Tijden (VPRO/NTR). De fabrieken waar kolen bij 1000 graden vergast werden waren nimmer pauzerende inferno’s, zien we. We zien nostalgie opwekkende reclamefilmpjes voor gas, dat onder drie maal zo hoge druk door de leidingen werd geperst als stadsgas, wat het risico op lekkages vergrootte.

Net als nu zijn mensen bang voor stijgende kosten en klagen ze dat hun nooit iets is gevraagd. Er waren leningen voor mensen die een nieuw fornuis nodig hadden. En net als nu hadden mensen toen nieuwe pannen nodig. De op 27 februari uitgezonden documentaire is hier terug te kijken.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required