De megafabriek voor VRFB’s van China

Leestijd: < 1 minuten

Teake Zuidema

In de noordelijke Chinese havenstad Dalian heeft het bedrijf Rongke Power een megafabriek opgezet waarin voornamelijk robots werken aan de massaproductie van vanadium-redox-flowbatterijen (VRFB’s), zo meldt het tijdschrift voor ingenieurs IEEE Spectrum.

De fabriek beslaat twintig voetbalvelden en produceert dit jaar 300 MW aan batterijvermogen. Eenmaal op volle toeren moet de productie jaarlijks 3 GW bedragen.

Gary Yang, de schrijver van het artikel en tevens een van de uitvinders van de VRFB, betoogt dat deze batterijen veel betrouwbaarder en goedkoper zijn dan de welkbekende lithium-ion-batterijen. Bovendien zouden de VRFB’s tot wel twintig jaar meegaan. In Dalian bouwt men momenteel met deze VRFB’s de grootste batterijinstallatie ter wereld, met een maximumcapaciteit van 800 MWh. Deze opslag moet vraag en aanbod in balans houden op het hoogspanningsnet van de provincie Liaoning, een net met 40 miljoen gebruikers.

De installatie kan binnen milliseconden 200 MW aan het net leveren. Momenteel gaat nog veel van de stroom van de windturbines in de provincie verloren wanneer het aanbod te groot is. Het gebruik van VRFB’s voor stroomopslag begon in 2007 als een onderzoeksproject in een lab van het Amerikaanse ministerie van Energie. Volgens de Global Energy Storage Database van datzelfde ministerie zijn er sinds 2014 wereldwijd 30 VRFB-installaties gebouwd. Yang schrijft dat de Chinese VRFB’s 14.000 oplaadcycli doorstaan, zonder verlies aan capaciteit.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required