De Kuip van buiten naar binnen gerenoveerd

Leestijd: 2 minuten

Thomas van de Sandt

Feyenoord heeft definitief gekozen voor renovatie van De Kuip. De door de club aangestelde verkenners voor de nieuwbouw kozen voor het renovatieplan van BAM, AM en Siemens, met een uitbreiding van de tweede ring en een uitschuifbaar dak.

Het nieuwe stadion houdt van binnen en van buiten kenmerken van de huidige Kuip, maar vereist toch een grondige nieuwbouw. ‘Eigenlijk maken we een volledig nieuw stadion, met behoud van de monumentale tribune-elementen’, vertelt Arend Rutgers van A&E Architecten, het architectenbureau van BAM dat de nieuwe Kuip ontwierp. Dat de oude staalconstructie gedeeltelijk blijft staan, hoeft geen belemmering te zijn voor de toekomst, zegt hij. ‘Die constructie heeft in feite een oneindige levensduur, mits je er goed onderhoud aan pleegt. Daarbij baseren we ons op een rapport van TNO.’

Het aantal zitplaatsen wordt uitgebreid van 50.000 naar 70.000. Het consortium heeft omwille van de zichtslijnen niet gekozen voor een derde ring, maar bouwt de tweede ring verder uit. Deze verlenging van de tweede ring komt volledig op een eigen fundering te staan. Daarnaast krijgt het stadion een heel nieuw dak. Alle zitplaatsen zijn sowieso overdekt, maar het is ook mogelijk het dak helemaal dicht te doen. Dit gebeurt door vanuit de grote kubus met videoschermen die bovenin het stadion hangt, een lichtgewicht, kunststof membraanweefsel uit te rollen. Aan de buitenzijde krijgt het stadion een zogenaamde ‘smart skin’, met bewegende beelden op basis van led-verlichting.

De bouw duurt drie jaar. Bijzonder is dat Feyenoord gedurende die gehele periode in De Kuip kan blijven voetballen, met tijdens elke bouwfase 50.000 beschikbare zitplaatsen. ‘We werken van buiten naar binnen’, aldus Rutgers. ‘Eerst bouwen we de verlenging van de tweede ring eromheen. Dan vervangen we in één zomerstop het gehele dak. Vervolgens gaan we aan de slag met de bijgebouwen.’

De komende zes maanden werkt het consortium het ontwerp, de financiering en de exploitatie verder uit en gaat het met de gemeente in overleg over de vergunningen. Ook supporters kunnen hun suggesties blijven geven.

Lees ook

Nieuwsbrief