Data onderhuids

Leestijd: 2 minuten

Johan Herrenberg

Ik geef het u, in mijn eerste column van dit nieuwe jaar, op een briefje: ‘vaccin’ (en variaties daarop) wordt het meestgebruikte woord van 2021.

1,5 miljoen mensen sterven per jaar aan ziekten die door vaccins te voorkomen zijn, ook doordat de medische administratie niet op orde is. Dit is vooral in ontwikkelingslanden het geval, waar middelen om vaccinaties goed te kunnen documenteren niet zelden ontbreken. De vaccinatiegraad check je door het afnemen van bloedmonsters en deze te testen in een lab, wat voor de routinezorg even onpraktisch als omslachtig is. En in 2018 werd er ook nog eens een discrepantie geconstateerd tussen gerapporteerde en werkelijke vaccinatiegraad. 

MIT-onderzoekers hebben nu een nieuwe manier ontwikkeld om de vaccinatiegeschiedenis van een patiënt vast te leggen. Het is nog geen feit, maar het komt. Er wordt geen spuit gezet. Het vaccin wordt toegediend door middel van een zogeheten ‘microneedles patch’ onder de huid te plaatsen. Dat bevat ook gegevens over de vaccinatie zelf, opgeslagen in een nieuw soort kleurstof. De kleurstof is onzichtbaar voor het blote oog en bestaat uit een patroon van nanokristallen (‘quantum dots’), dat ten minste vijf jaar een nabij-infrarood licht uitzendt dat alleen kan worden gedetecteerd door een speciale smartphone. De quantum dots zijn op koper gebaseerd, 4 nanometer in doorsnee, ingekapseld in biocompatiblele microdeeltjes die bolletjes vormen van ongeveer 20 micron in doorsnee. Zo blijft de kleurstof op zijn plaats. De microneedles, die 1,5 mm lang zijn en gemaakt van het mengsel van een polymeer (PVA) en suiker, lossen na het inbrengen van de pleister ten dele op. 

De patiënt zal zo dus zelf een gedecentraliseerd medisch dossier letterlijk in zich hebben. Vaccinatiegegevens niet meer elektronisch of op papier op te hoeven slaan vereenvoudigt het vaccinatiegraadbeheer. MIT, zich van de privacygevoeligheid bewust, zegt dat niets gelinkt is aan databases en niets gekoppeld is aan persoonlijke informatie. MIT ontwikkelt ook manieren om meer informatie over een vaccin te coderen, zoals lotnummer of tijd en datum van toediening.

Een pandemie verbindt de wereld. Of ze de verdeeldheid van de menselijke soort opheft? In onze eigen EU gaat alles ook niet van een (Van der) Leyen dakje. Een gecoördineerde, transnationale aanpak lijkt de volgende logische etappe in de al dan niet wenselijke globalisering. Kritisch als ik ben, schiet me bij dit alles tot slot wat science fiction uit de Bijbel te binnen, het boek Openbaring:

En het beest maakt dat men aan allen, kleinen en groten, rijken en armen, vrijen en slaven een merkteken geeft op hun rechterhand of op hun voorhoofd, en het maakt dat niemand kan kopen of verkopen, behalve hij die dat merkteken heeft, of de naam van het beest of het getal van zijn naam.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: