Gerald Schut
Waterstof zou wel eens de toekomst van Formule 1 bolides kunnen worden. Dat heeft Technisch directeur Ross Brawn van de Formula One Group tegen de BBC gezegd.
‘We hebben een race van anderhalf uur, wagens met duizend pk en zijn de absolute top van de motorsport. Dat soort geknal krijg je niet zonder fossiele brandstoffen,’ stelt Brawn. ‘Misschien is waterstof de route voor de Formule 1, zodat we het lawaai en de emotie kunnen behouden, maar dan met een andere oplossing.’
De Formule 1 heeft zich tot doel gesteld om in 2030 koolstofneutraal te zijn. Batterijen zijn met de huidige spelregels geen oplossing, al is het alleen al omdat een batterijpakket dat evenveel energie bevat als de 110 kg brandstof die nu is toegestaan, twee-en-een-half maal zo zwaar zou zijn als de 752 kg, die een gehele auto inclusief bestuurder nu minimaal weegt.
De suggestie van Brawn komt in dezelfde maand waarin de New York Times bericht dat autofabrikant Toyota wereldwijd een lobby voert tegen strengere emissiestandaarden voor personenauto’s en bindende doelstellingen voor elektrisch vervoer. De Japanse autofabrikant was de grootste corporate donor voor Republikeinen in het Amerikaanse Congres, iets wat het bedrijf eerst ontkende. Toyota, dat met de hybride Prius voorop liep in de vergroening van de auto, blijft vasthouden aan waterstofauto Mirai, waarvan het er sinds de introductie in 2014 wereldwijd slechts 11 duizend verkocht. Als sponsor hoopte het de Olympische Spelen (inclusief kleurloze Olympische waterstofvlam) in te zetten als duurzaam promotievehikel voor waterstof. Officials werden rondgereden in Mirais.
Toyota, dat ook onderzoek doet naar solid-state batterijen, blijft geloven dat waterstof een belangrijke rol zal spelen in het aandrijven van wegvervoer, in tegenstelling tot mede-waterstof-pionier Honda, dat zijn lijn met waterstofauto’s heeft afgebroken en na dit jaar ook stopt als leverancier van de motor voor team Red Bull in de Formule 1 om zich volledig op elektrische auto’s te storten.