Damen stopt leveringen aan Rusland

Leestijd: 2 minuten

Damen stopt Leveringen aan Rusland


Een selectie van werkboten gebouwd voor Gazprom’s Amoer gasproject in het Russische Noordpoolgebied, 2018 (Damen file image)

Het besluit zal gevolgen hebben voor een aantal werkschepen die al gecontracteerd of in aanbouw zijn, zoals sleepboten en vissersboten. Het zal ook een gevolgen hebben op tientallen leveranciers van Damen.

“Het is een belangrijk deel van onze omzet dat we uit die regio halen. Het was dus geen lichte beslissing”, zegt een woordvoerder.

Damen werkt ook aan de zorg voor de meer dan 200 werknemers van zijn Oekraïense divisie, gevestigd in de stad Nikolaev, die belegerd wordt. “We hebben een team dat voortdurend in contact staat met onze medewerkers daar. We kijken hoe we hen kunnen helpen”, zegt de woordvoerder.

Het bedrijf voegt zich bij een groeiende lijst van westerse fabrikanten, leveranciers en dienstverleners die de Russische markt verlaten. De meeste oliemaatschappijen – waaronder Equinor, Shell, Wintershall Dea en ExxonMobil – hebben ermee ingestemd hun Russische activiteiten op te schorten. Vijf van de top zes zeevervoerders – met uitzondering van China Cosco – hebben de Russische markt geheel of gedeeltelijk verlaten.

De lijst strekt zich uit tot een breed scala aan consumptiegoederen en -diensten. Samsung en Apple voorzien de Russische markt niet langer van techproducten. Ford en General Motors hebben hun Russische verkoopactiviteiten opgeschort. Enkele dagen geleden schortten Visa, Mastercard en American Express de betalingsactiviteiten in Rusland op, hoewel bestaande kaarten nog steeds zullen functioneren voor binnenlandse aankopen.

In de Brabantse regio Oss spelen heftige discussies of en wanneer Heesen Yachts de leveringen aan Rusland gaat stoppen. Onlangs was Heesen nog in het nieuws vanwege het feit dat een bijna afgebouwd schip niet onder de Maasbruggen kon varen. Eigenaar van Heesen is een Russische oligarch.

 

 

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: