‘Connected’ navigatie in opmars

Leestijd: < 1 minuten

Rob van Ginneken

Diverse autonavigatiemerken presenteren systemen met ingebouwde sim voor datacommunicatie. Connected navigeren is de trend. Met alle bijbehorende extra functies.

Bij de nieuwe generatie navigatieapparaten zijn satellietlocatie en routebegeleiding alléén een gepasseerd station. Via een telefoonchip en bijpassende sim onderhouden ze contact met een server van de aanbieder. En via diezelfde draadloze route ook met het internet.

Meest opvallende nieuwkomer in deze tak van sport is de mondiale marktleider Garmin, met de Nüvi 1690. Harold van Balken van importeur Sailtron: ‘De datapakketjes worden met gprs verzonden en ontvangen, in ons geval via het KPN-netwerk. In andere Europese landen werkt het via roaming met partnernetwerken. Het betreft kleine bestandjes, veelal slechts enkele honderden bits, die we in onze NüLink servers verwerken. Die staan overigens op meerdere locaties, zodat bij een storing van internet of een telefoonprovider niet meteen heel Europa uitvalt.’

De primeur van een dergelijk connected systeem was voor TomTom en Vodafone, met hun geavanceerde file-informatiedienst HD Traffic. De Nederlandse specialist heeft zijn diensten inmiddels verder uitgebreid onder de naam Live Services.

Bij alle aanbieders is na een eerste startperiode een betaald abonnement op de extra diensten vereist (verkrijgbaar vanaf zeventig euro per jaar). Een welkome nieuwe bron van inkomsten voor de fabrikanten van navigatieapparatuur, nu de automerken steeds vaker navigatie inbouwen en ook met bijvoorbeeld de iPhone prima is te navigeren.

Wat staat daar tegenover? De Garmin biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid via trefwoorden (Google) adressen te zoeken. Ook een telefoonboek is toegankelijk. Verder bieden de nieuwe systemen onder andere file- en flitsinformatie, brandstofprijzen en parkeerplaatsen in de regio, weersverwachtingen en vertrek- en aankomstinformatie van het vliegverkeer. De systemen vertalen de informatie desgewenst naar een nieuwe navigatiebestemming of een alternatieve, snellere route.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required