Computerserver verwarmt huizen

Leestijd: 2 minuten

Edo Beerda

Koeling van data­centra met airco’s kost veel energie. Maar stop je de servers in een radiator, dan kun je er huizen mee verwarmen, zegt het Nederlandse bedrijfje Nerdalize. STW geeft de startup een lening van € 250.000 voor doorontwikkeling van het idee.

De server-radiator van Nerdalize oogt als een strakke designradiator, maar erin verborgen zit een central processing unit van een server. Deze wekt warmte op bij het maken van complexe berekeningen. Dat maakt het mogelijk twee groepen klanten te bedienen. Wanneer een bedrijf de server-radiator via een internetverbinding opdracht geeft voor berekeningen, gaat de verwarming draaien. Nerdalize vergoedt deels de energierekening van de huiseigenaar, de opdrachtgever betaalt voor de rekencapaciteit. Het verschil daartussen is de winst voor het Delftse bedrijfje.

Behalve de huiseigenaars zijn ook de gebruikers van de servercapaciteit goedkoper uit door de vinding. Omdat Nerdalize niet hoeft te investeren in een duur datacentrum kan de rekenkracht ver onder de huidige marktprijs worden aangeboden, zegt het bedrijf. Het milieu profiteert door een besparing op CO2-uitstoot.

De server-radiators zijn leverbaar in 1.000, 1.500 en 2.000 W en hebben een geluidloze koeling. Die produceert intern warm water van 50 tot 60 °C. Een warmtewisselaar draagt die energie over op hete lucht om het huis mee te verwarmen. Op warme dagen is het daardoor ook eenvoudig om de geproduceerde warmte naar buiten af te voeren.

De risico’s voor de veiligheid van de computer en de calculaties zijn volgens Leupe minimaal. De behuizing van de rekenende radiator kan tegen een stootje. Bij een storing neemt een andere server-radiator het werk over. De gegevens worden versleuteld en de berekeningen gebeuren decentraal, wat gegevensdiefstal tegengaat. Wordt het niet koud in huis als de server-radiator geen rekenklus heeft? Leupe: ‘Nee, dan doneren we computerkracht aan goede doelen, zoals kankeronderzoek of klimaatsimulaties.’

Nerdalize hoopt in het eerste kwartaal van 2015 de eerste gebruiksklare server-radiators te kunnen plaatsen bij mensen thuis. Er zijn er inmiddels zeven verkocht. De Delftse startup levert al goedkope rekenkracht aan diverse rekenintensieve, wetenschappelijke en zakelijke klanten.

Lees ook

Nieuwsbrief