Composieten upgrade voor verouderde bruggen

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Veel bruggen en viaducten in Nederland zijn verouderd en aan revisie toe; ze voldoen niet meer aan de huidige veiligheidseisen. Zo gaat er meer en ook zwaarder verkeer overheen. Onderhoud is doorgaans kostbaar en het alternatief is slopen en opnieuw opbouwen.

FiberCore Europe komt met een duurzaam alternatief. In samenwerking met een aantal Europese partijen ontwikkelde het bedrijf een systeem waarbij er als het ware een composiet brugdek op een bestaande betonnen brug wordt geplaatst: SUREbridge. Het product is het resultaat van een internationaal onderzoeksprogramma, dat in 2016 van start ging.

 

SUREbridge (Sustainable Refurbishment of Existing Bridges) is gebaseerd op met vezel versterkte kunststof brugdekken. Op het bestaande betonnen brugdek wordt een dragend bovendek van dit materiaal geplaatst in de vorm van composiet panelen; indien nodig komt er aan de onderzijde van deze constructie voorgespannen koolstofbewapening. Niet alleen wordt het brugdek hierdoor sterker, maar het profiel van de brug kan ook nog eens worden verbreed. Andere voordelen zijn de kortere bouwtijd en de langere levensduur van de brug. En niet in de laatste plaats de lagere bouwkosten; deze versterkingsmethode van verouderde bruggen zou internationaal miljarden kunnen besparen.

Samen met Strukton Civiel deed FiberCore Europe in opdracht van de gemeente Noordoostpolder meerdere proeven en tests met veelbelovende resultaten. Op dit moment zijn er met diverse opdrachtgevers contacten gelegd voor het uitvoeren van een aantal pilots; FiberCore Europe hoopt dat SUREbridge uiteindelijk als standaard oplossing aangeboden kan worden.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: