Commentaar: Glasvezelverspilling in mijn straat

Leestijd: 2 minuten

Gerald Schut

Ik krijg binnenkort uitzicht op een bedroevende verspilling van collectieve middelen. Mijn wijk, het Haagse Regentessekwartier, is het strijdtoneel geworden van twee telecomreuzen. In mei kondigde T-Mobile aan dat het 33.000 adressen in het Haagse Segbroek van supersnel glasvezelinternet gaat voorzien. Een maand later meldde concurrent KPN, dat het zijn eigen glasvezelnet gaat aanleggen in het Regentessekwartier (dat ongeveer de helft van Segbroek beslaat). 

Inmiddels heb ik van beide partijen post mogen ontvangen dat de graafwerkzaamheden begonnen zijn. Ik vraag me af: gaat mijn straat binnenkort werkelijk twee keer open? Navraag bij de persvoorlichters van KNP en T-Mobile leert dat dat scenario niet uitgesloten is. De partijen overleggen over eventueel gezamenlijk graven, maar kunnen niet garanderen dat de wijk geen volstrekt overbodige overlast zal ondervinden.

Dat is niet alleen hinderlijk, maar ook nog eens verschrikkelijk zonde van het geld. Reken maar mee. De meeste Nederlanders hebben nog geen glasvezelinternet. Inmiddels hebben 3 van de 8 miljoen Nederlandse huishoudens zo’n aansluiting. Bij aanlegkosten van € 700 per aansluiting (grotendeels graafwerk) kost het € 3,5 miljard om de resterende 5 miljoen huishoudens van snelheden tot 1 Gbit/s te voorzien. Maar dat kan natuurlijk ook € 7 miljard worden als al die verbindingen dubbel worden aangelegd… Heimen Visser van investeerder Primevest, die de Haagse glasvezel T-Mobile financiert, vergelijkt het in FD met het dubbel aanleggen van de A12. ‘Eén snelweg is voldoende om de huishoudens daar van een snelle internetaansluiting te voorzien.’

De twisten in mijn wijk staan niet op zich. Na jaren van glasvezelstagnatie, waarin Nederland uit de top 5 van snelste internetlanden tuimelde, staan plotseling allerlei partijen te trappelen om glasvezel aan te leggen. Een combinatie van enerzijds steeds meer Netflix en zware visuele internetgames en anderzijds lenen tegen negatieve rentes maken het aantrekkelijk om juist nu te investeren in dure glasvezelnetten, die lagere operationele kosten hebben dan koper. En voeg daar nog eens bij dat 5G straks voor een groot deel via glasvezel zal lopen.

Gevolg is dat ook in het Brabantse Deurne en het Friese Weststellingwerf verschillende partijen op het punt staan om hun eigen glasvezelnet aan te leggen. In Deurne deed KPN hetzelfde als in mijn wijk. T-Mobile en branche-organisatie NLconnect dienden er een klacht bij de ACM over in wegens ‘glasvezelpesten’, waarvan de uitspraak nog onbekend is. Waarom moet je uitgerekend zo’n net aanleggen op een plek waar een ander al bezig is, terwijl het grootste deel van Nederland nog niet voorzien is?

Dubbel graven zorgt voor een volstrekt overbodige toename van de 10.000 gevallen van graafschade, die Nederland nu jaarlijks al telt. En ondertussen vraag ik me af hoe lang ik veel te veel zal gaan betalen voor mijn internet om mijn aanbieder die overbodige aansluiting van € 700 terug te laten verdienen.

Lees ook

Nieuwsbrief