CO2monitor toont real time stroommix

Gerald Schut

Netbeheerder TenneT en Gasunie hebben een nieuw platform gelanceerd, co2monitor.nl, waarop voor ieder moment van de dag te zien is welke energiebronnen leveren en wat de totale CO2-intensiteit van elektriciteit in Nederland dan is. Ze hopen hiermee partijen te faciliteren die extra stroomvraag willen creëren op momenten dat er veel zon en wind is. De site biedt veel klikplezier voor cijferliefhebbers.

Het concept doet denken aan het onvolprezen ElectricityMap.org, dat op basis van cijfers van de Europese koepel voor netbeheerders ENTSO-E de koolstofintensiteit van de stroom in alle landen van Europa toont. Frankrijk en Scandinavië scoren er altijd goed dankzij kernenergie en waterkracht.

Opmerkelijk is wel dat de cijfers voor Nederland op beide platforms niet overeenkomen. Op de bewolkte en windstille ochtend van 15 november staan bijvoorbeeld eigenlijk alleen gas- en kolencentrales aan, maar is de koolstofintensiteit op de Europese site anderhalf maal hoger. Een ander doel van co2monitor.nl – meer transparantie – is daarmee alvast gerealiseerd.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required