Chinese snelle kweekreactor in bedrijf

Leestijd: 2 minuten

Herman Damveld

De Chinese Experimentele Fast Reactor (CEFR) heeft voor het eerst stroom geleverd aan het elektriciteitsnet.

Het gaat om een natrium-gekoelde snelle kweekreactor met een elektrisch vermogen van 20 MW. Met deze reactor wil China fundamenteel onderzoek uitvoeren, gericht op een grootschalige inzet van kweekreactoren.

Met de CEFR komt een eind aan een lange voorbereidingstijd. Het Chinese Instituut voor Atoom Energie (CIAE) in Beijing werkte vanaf 1964 aan het ontwerp van de experimentele kweekreactor. In 1999 meldde het CIAE dat de bouw in 2004 gereed zou zijn, maar dat lukte niet.

Daarop liet China de Russische firma OKBM Afrikantov de reactor voltooien, hetgeen nu, zeven jaar later, dus is gebeurd.

China heeft inmiddels ook al besloten om de technologie van kweekreactoren verder te gaan ontwikkelen, voorlopig met reactoren van Russisch ontwerp. In oktober 2009 tekenden CIAE en de Chinese Nuclear Energy Industry Corporation (CNEIC) een contract met de Russische firma AtomStroyExport voor de bouw vanaf 2013 van twee snelle kweekreactoren van elk 800 MW. De installaties komen bij Sanming, in de provincie Fujian. Het gaat om kweekreactoren naar het ontwerp van de BN-800 die nu in Rusland in aanbouw is bij Beloyarsk en op z’n vroegst in 2012 in bedrijf zal komen.

China wil met de experimentele kweekreactor voldoende kennis op doen voor een eigen ontwerp van 1000 MW. De bouw van deze Chinese Demonstration Fast Reactor (CDFR) moet in 2017 beginnen opdat de centrale in 2022 gereed is. Het gaat om een reactor met passieve systemen om de centrale af te schakelen en de restwarmte af te voeren. De volgende stap is de bouw van de Chinese Commercial Fast Reactor (CCFR) rond 2030.

Via snelle kweekreactoren is uit uranium vijftig meer energie te halen. Dat was wereldwijd eind jaren vijftig de belangrijkste prikkel voor de kweektechnologie. Behalve in China en Rusland is deze ontwikkeling echter vrijwel tot stilstand gekomen.

Lees ook

Nieuwsbrief