Erwin Boutsma
Tradiegetrouw ogenschijnlijk nutteloze gadgets te over op de Consumer Electronics Show in Las Vegas (6 t/m 9 januari). Dominante thema’s ontbraken: het was van alles wat, en dan meer evolutie dan revolutie.
Voorgaande jaren voerde altijd wel één technologie de boventoon op de CES, maar dit jaar was het lastig een centraal thema te ontwaren. Natuurlijk waren er weer meer dingen ‘smart’ gemaakt, zagen we nieuwe ‘wearable tech’ en functioneren straks meer dingen autonoom, maar het was allemaal meer evolutie dan revolutie.
Zo toonde LG een oprolbaar oled-display: niet iets wat we nooit eerder hebben gezien, maar de techniek lijkt nu, na enkele jaren van louter beloften, bijna marktrijp. Want met een diameter van 46 cm, een resolutie van 1.200 x 810 pixels én in kleur is het voor het eerst conform moderne eisen. LG claimt dat het beeldscherm net zo makkelijk oprolt als een krant.
Ook Virtual Reality lijkt wat momentum te krijgen. Ofschoon nog lang niet voldoende uitontwikkeld voor massa-adoptie, zijn fabrikanten doodsbang de boot te missen en presenteren ze allemaal prototypes van headsets, controllers, software of zelfs een ‘Omni active VR motion platform’ (ontwikkeld door Virtuix) om op te staan tijdens de VR-ervaring.
Of VR net zo’n stille dood gaat sterven als smart glasses en 3d-functionaliteit in televisies is nog lastig te voorspellen. Palmer Luckey, de maker van de Oculus Rift, merkte in elk geval in aanloop naar de CES op dat de noodzakelijke kabelverbinding – draadloze verbindingen hebben te weinig bandbreedte – voorlopig nog een ‘groot obstakel zal vormen voor de VR-industrie’. De gemiddelde consument heeft immers geen assistent die de kabel geleidt tijdens het bewegen.
Ogenschijnlijk nutteloze gadgets waren er traditiegetrouw ook in overvloed. Wat te denken van de waterfles van LifeFuels die op commando via een vervangbare cartridge vitamines toevoegt aan de inhoud?
Of van de Hairmax Laserband, een hoofdband die met rode lasers haargroei stimuleert? Net te laat voor de jaarwisseling is de BACtrack Mobile Breathalyzer, een apparaatje dat – uiteraard gekoppeld aan een app – voorspelt wanneer je weer voldoende nuchter bent om te mogen (kunnen?) rijden.
En er was de OmBra, de ‘smart beha’ die de fitness tracker rond je pols overbodig maakt.
Hoe konden we ooit zonder?