CES 2013: opnieuw beloftes oled-tv’s

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Van 8 t/m 11 januari vond in Las Vegas de Consumer Electronics Show (CES) 2013 plaats, waarbij er weer volop nieuwe elektronica werd getoond. Dit jaar presenteerden circa drieduizend bedrijven hun waar, waarmee het de grootste CES tot nu toe was.

Een van de interessantere presentaties was die van een Sony-televisie die als eerste twee nieuwe technologieën combineert: oled (organic light emitting diode) en 4K-resolutie (grofweg vierduizend bij tweeduizend pixels). Het 56 inch metende model is nog een prototype; een verkoopdatum of -prijs gaf Sony niet. De presentatie van uitgebreide oled-tv’s is opmerkelijk, want de veelgeroemde modellen van vorig jaar hebben de consument ook nog niet bereikt. Ook Samsung gaf geen prijs of datum vrij voor zijn oled-televisie, die het bedrijf ook al op de CES van 2012 toonde. Dit keer maakte Samsung bekend dat het toestel zal beschikken over multiview, waarbij twee personen met elk een 3d-bril naar hun eigen content kunnen kijken in full hd-kwaliteit.

Op het gebied van dataopslag was er ook nieuws: zo presenteerde Kingston een usb-stick met een opslagcapaciteit van 1 TB die dit kwartaal nog op de markt moet komen. De usb-stick kan dankzij de USB3.0-interface uitgelezen worden met een maximale snelheid van 240 megabyte per seconde (MB/s); schrijfsnelheden lopen op tot 160 MB/s.

Het bedrijf Vuzix presenteerde zijn ‘smart glasses’, de M100. Wanneer je dit apparaat aan je oor bevestigt, hangt er een klein display precies voor je rechteroog waarop diverse data getoond kunnen worden. Vuzix noemt de M100 ’s werelds eerste handsfree smartphone.

Microsoft, normaal gesproken één van de meest prominente bedrijven op de beurs, was dit jaar de grote afwezige.

Lees ook

Nieuwsbrief