CES 2011: 3D en tablets stelen de show

Leestijd: 2 minuten

Mischa Brendel

De Consumer Electronics Show in Las Vegas is elk jaar een evenement waar fans van de nieuwste gadgets reikhalzend naar uitkijken. Ook dit jaar kon de grootste en belangrijkste elektronicabeurs ter wereld, die plaatsvond van 6 t/m 9 januari, rekenen op veel internationale belangstelling.

Nog voordat de CES begon, kwamen verschillende bedrijven al naar buiten met nieuwe producten die zij op de beurs zouden presenteren. Zo toonde Samsung het DDR4-DRAM computergeheugen, de snellere en vooral zuiniger opvolger van het DDR3-geheugen, en kwamen Intel en AMD met de mededeling dat zij werken aan een chip die de beeldkwaliteit en accuduur van laptops en netbooks moeten verbeteren, zodat deze beter kunnen concurreren met onder meer tablets.

 

Diezelfde tablet kreeg uiteraard erg veel aandacht op de beurs: er werden meer dan honderd alternatieven voor de populaire iPad van Apple gepresenteerd. Opvallend was dat Apple zelf op de CES – wederom – niet aanwezig was. De introductie van concurrenten voor de iPad heeft vooral enige tijd geduurd omdat veel fabrikanten wachtten op Honeycomb, een door Google ontwikkeld besturingssysteem speciaal voor tablets. Honeycomb is versie 3.0 van het besturingssysteem Android, dat nog steeds aan populariteit wint als besturingssysteem voor smartphones. Dit is mede te danken aan het feit dat het open source software is, wat inhoudt dat producenten van tablets zelf aan het besturingssysteem mogen sleutelen.

 

Vooral opvallend was een nieuwe tablet pc van Samsung, de Sliding PC 7, die een uitschuifbaar toetsenbord heeft, zoals ook veel smartphones hebben. Hiermee pakt Samsung een van de grootste problemen van de tablets aan, namelijk dat deze apparaten niet zeer geschikt zijn om veel en snel op te typen.

 

Ook 3d-technologie kreeg bovengemiddelde aandacht. Vorig jaar raakte deze technologie in een stroomversnelling door de opkomst van 3d-films in bioscopen en fabrikanten proberen de technologie nu naar de huiskamer te brengen. Het aanbod 3d-televisies groeit gestaag en op de CES kondigden vele bedrijven nieuwe modellen aan met nog grotere beeldschermen. En ook aan de opname-kant van 3d zijjn ontwikkelingen: Sony presenteerde onder meer de HDR-TD10, een zogenoemde 3D Double HD Videocamera. De camera van handzaam formaat bestaat in feite uit twee naast elkaar geplaatste camera’s die beelden in hoge definitie (hd) opnemen en op die manier een driedimensionale film opnemen.

 

Microsoft kwam onder andere met de Surface 2.0, waarvoor Samsung de hardware ontwikkelde. De Surface 2.0 is een zogenoemde touch table, een tafel met een glazen plaat die dienst doet als touchscreen waarop verschillende digitale bestanden getoond kunnen worden. In tegenstelling tot zijn voorganger reageert de tafel niet op infrarood, maar is deze uitgerust met een nieuwe technologie genaamd ‘pixel sense’: in elke pixel zit een kleine sensor verborgen, zodat de Surface precies weet waar hij wordt aangeraakt. De tafel is voorzien van Gorilla Glass, speciaal gehard glas dat ook al wordt toegepast in smartphones als de Galaxy S van Samsung. De Surface 2.0 is ook kleiner, dunner en lichter dan zijn voorganger en kan hierdoor ook aan de muur worden bevestigd.

 

Veel van de apparaten die gepresenteerd werden, zullen dit jaar nog in de winkels liggen. Anders is dat met het head-up display voor auto’s dat Pioneer toonde. Via laserprojectie verschijnt op een ruit van speciaal glas informatie relevant voor de bestuurder. Pioneer denkt nog enkele jaren nodig te hebben voordat ze deze technologie op de markt kunnen brengen.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required