Centrale in Buggenum mogelijk dicht

Leestijd: 2 minuten

Mischa Brendel

De elektriciteitscentrale van Nuon in Buggenum gaat eind dit jaar mogelijk dicht. De Vattenfall-dochter bevestigt de berichtgeving uit dagblad De Limburger dat de 130 medewerkers van de Willem-Alexander Centrale (WAC) op 9 november over de mogelijke sluiting zijn ingelicht.

De beslissing om de centrale eventueel te sluiten lijkt raar, aangezien Nuon momenteel bezig is met de bouw van de Magnum centrale in Eemshaven. De WAC in het Limburgse Buggenum is in de eerste plaats echter een demonstratiecentrale, zo vertelt Nuon-woordvoerster Melanie Poort: ‘De Willem-Alexander Centrale is hoofdzakelijk een demoplant voor kolenvergassing waarbij ook biomassa wordt meegestookt. Het is onze enige centrale die getorreficeerde pellets gebruikt voor energieopwekking.’ Ter vergelijking: Magnum zal een vermogen krijgen van 1.311 MW; de WAC heeft een vermogen van 253 MW.

Door de economische crisis neemt de vraag naar elektriciteit af. Doordat de afgelopen jaren juist flink geïnvesteerd is in de bouw van nieuwe elektriciteitscentrales, dreigt er nu overcapaciteit. Ook het Zweedse Vattenfall, de eigenaar van Nuon, heeft hier last van, vertelt Poort: ‘Vorig jaar heeft Vattenfall één miljard euro afgeschreven op haar elektriciteitscentrales.’ Nuon verwacht niet dat de vraag naar elektriciteit op basis van getorreficeerde pellets op korte termijn zal toenemen en overweegt daarom om de fabriek te sluiten. Momenteel draait de centrale voor vijftien procent op deze voor kolencentrales geschikt gemaakte biomassa. Uiteindelijk had dit zeventig procent moeten worden, maar of dit überhaupt doorgaat, is nu dus nog maar de vraag.

De Willem-Alexander Centrale werd in 1993 geopend en is sinds 1998 commercieel actief; sinds 2002 wordt er biomassa meevergast. Begin 2011 begon Nuon met de zogeheten precombustion capture techniek, waarbij koolstofdioxide wordt afgevangen nog vóór de verbranding van de vergaste steenkool en biomassa; destijds een Noord-Europese primeur bij een vergassingsinstallatie. Dezelfde techniek moet bij de Magnum centrale worden toegepast.

Nuon neemt nog voor het einde van het jaar een definitief besluit over de toekomst van de centrale in Buggenum.

Lees ook

Nieuwsbrief